Cacio e Pepe

Cacio e pepe ehk juust ja pipar ehk minimalistlik pastaroog spagettide, lambapiimajuustu ja musta pipraga. Populaarne Roomas, kus spagettidele eelistatakse tonnarelli't.
Kasuta kindlasti hästi kvaliteetset musta pipart!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 tl musta pipra teri

400 g tonarelli, pici või spagette

keetmiseks vett

160 g Pecorino Romano lambapiimajuustu või muud kõvemat lambapiimajuustu

Valmistamine

Rösti pipraterad hästi kuumal kuival praepannil aromaatseks, siis purusta uhmris peeneks. 

Riivi Pecorino hästi peene riiviga õhuliseks riivjuustuks.

Kuumuta laial kõrgete servadega pannil vesi keemiseni. Lisa pasta - see peaks olema kergelt veega kaetud, aga mitte liialt rohkes vees istuma. Kuumuta uuesti keemiseni ja umbes viis minutit pärast keetmise algust võta 250 ml kopsikutäis keeduvett ja tõsta kõrvale, et see veidi jahtuda saaks.

Kui pasta on valmis, siis nõruta see ja lase minut aega jahtuda. 

Samal ajal pane riivitud juust ja suurem osa piprast suurde kaussi ja klopi juurde veidi jahtunud pastakeeduvett, et saaksid umbes bešamellkastme konsistentsiga segu. Lisa nõrutatud pasta ja sega tugevasti ja hoolega, lisades vajadusel veel pastakeeduvett (kõike ei tohiks vaja minna). Jätka segamist, kuni iga spagett on kenasti kastmega koos - selleks võib minna minut või isegi kaks.  

Jaota soojendatud kaussidesse, puista peale veel pipart ja serveeri kohe. 

Nipid ja soovitused:

  • Siin on juust ja pastakeeduvesi eelnevalt kastmeks klopitud, siis lisatakse spagetid. Teine koolkond lisab veidi jahtunud pastakeeduveele spagetid ja siis hakkab vähehaaval juustu juurde kloppima, kuni moodustub kreemjas kaste. 
  • Mõned Rooma kokad lisavad kõrvale pandud pastakeeduveele ka sortsu oliiviõli (vt nt siia).
  • Kõik Rooma kokad ei rösti eelnevalt piprateri vaid tambivad need lihtsalt uhmris peeneks. 
  • Pastakeeduvee ja keedetud pasta kerge jahtumine on vajalik - liiga kuuma pasta(keeduvee)ga kokku puutudes muutub juust tükiliseks ja hakkab venima! Siin on vaja aga hästi kreemjat kastet!
  • Kastet peaks olema nii palju, et valmis roas saaks kahvliga spagette kergesti taldrikul "libistada", et need liugleksid taldrikus :)
LISA KOMMENTAAR