4 tl musta pipra teri
400 g tonarelli, pici või spagette
keetmiseks vett
160 g Pecorino Romano lambapiimajuustu või muud kõvemat lambapiimajuustu
Rösti pipraterad hästi kuumal kuival praepannil aromaatseks, siis purusta uhmris peeneks.
Riivi Pecorino hästi peene riiviga õhuliseks riivjuustuks.
Kuumuta laial kõrgete servadega pannil vesi keemiseni. Lisa pasta - see peaks olema kergelt veega kaetud, aga mitte liialt rohkes vees istuma. Kuumuta uuesti keemiseni ja umbes viis minutit pärast keetmise algust võta 250 ml kopsikutäis keeduvett ja tõsta kõrvale, et see veidi jahtuda saaks.
Kui pasta on valmis, siis nõruta see ja lase minut aega jahtuda.
Samal ajal pane riivitud juust ja suurem osa piprast suurde kaussi ja klopi juurde veidi jahtunud pastakeeduvett, et saaksid umbes bešamellkastme konsistentsiga segu. Lisa nõrutatud pasta ja sega tugevasti ja hoolega, lisades vajadusel veel pastakeeduvett (kõike ei tohiks vaja minna). Jätka segamist, kuni iga spagett on kenasti kastmega koos - selleks võib minna minut või isegi kaks.
Jaota soojendatud kaussidesse, puista peale veel pipart ja serveeri kohe.
Cacio e Pepe
Cacio e pepe ehk juust ja pipar ehk minimalistlik pastaroog spagettide, lambapiimajuustu ja musta pipraga. Populaarne Roomas, kus spagettidele eelistatakse tonnarelli't. Kasuta kindlasti hästi kvaliteetset musta pipart!