Kana ja seened koorekastmes

Briti-prantsuse kokk Raymond Blanc (Le Manoir aux Quat' Saisons, Oxfordshire, Inglismaa) kasutab siin kuivatatud mürkleid. Üsna peen roog :)

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

30 g kuivatatud mürkleid või kivipuravikke

4 kanafileed (a 180 g)

30 g võid

100 g väikeseid šampinjone

200 ml Vin Jaune veini või kuiva fino šerrit

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

2 kena porrut

soola ja musta pipart

Valmistamine

Pane kuivatatud mürklid eelmisel õhtul 250 ml veega likku.

Võta mürklid kurnlusikaga leotusveest välja ja pigista võimalikult kuivaks. Kurna leotusvedelik läbi väga peene sõela - hoia 1 dl leotusvett alles. Pese leotatud mürklid jooksva vee all korralikult puhtaks. Nõruta uuesti ja pigista kuivemaks. Suuremad mürklid võid pooleks lõigata.

Maitsesta kanafileed soola-pipraga. Sulata pool võist suurel praepannil keskmisel kuumusel, prae kanafileed kergelt mõlemalt poolt (3 minutit+3 minutit). Võta kanafileed pannilt, tõsta kõrvale. 

Pannile jäänud võis prae leotatud-puhastatud mürkleid ja neljaks lõigatud šampinjone 1-2 minutit, kuni need veidi pehmenevad. Maitsesta vähese soolaga.

Kuumuta vin jaune'i tugeval tulel 30 sekundit, et osa alkoholist aurustuks. Lisa nüüd vin jaune pannile, koos 100 ml mürklileotusvedeliku ja rõõsa koorega. Kuumuta keemiseni, siis pane kanafileed uuesti pannile. Alanda kuumust ja lase roal tasasel tulel 6 minutit podiseda, kuni kana on küps.

Samal ajal kuumut 2 dl vett ja näpuotsatäis soola ning ülejäänud või potis keemiseni. Lõika porrud 2 cm juppideks. Kata pott kaanega, kuumuta tugeval tulel 5-10 minutit, kuni porrud on pehmed ja mõnusalt võised.

Võta kanafileed kurnlusikaga pannilt ja pane soojendatud taldrikule ja fooliumi alla sooja. 

Tõsta panni kuumust ja keeda kaste kokku (u 7 minutit tugeval tulel), kuni see lusikaselja katab. Maitsesta vajadusel soola-pipraga.

Tõsta porrud kurnlusikaga leemest välja ja lisa mürklikastmele. Pane kanafileed uuesti pannile ja soojenda 2 minutit. Kontrolli jälle leeme maitset.

Serveerimiseks tõsta kanafileed ja porrud taldrikutele, peale tõsta seene-koorekastet. 

Nipid ja soovitused:

  • Raymond Blanc soovitab kasutada kuivatatud mürkleid, aga häda korral sobivad ka kuivatatud kivipuravikud (porcini).
  • Vin Jaune ('kollane vein') on savagnini viinamarjadest tehtud valge vein, iseloomulik Prantsuse Jura piirkonnale. Maitselt meenutab fino šerrit. Kui vin jaune'i ei ole, kasuta fino šerrit. 
  • Joogisoovitus: vin jaune või kergelt pähkline ja mahe valge vein Rhône'i piirkonnast.

Retsept ilmus briti ajakirjas Delicious Magazine

LISA KOMMENTAAR