Poolpatune šokolaadikook

Alguses tahtsime sellele koogile panna nimeks "Patuvaba šokolaadikook", aga kuna kook sisaldab jahu, siis see vist ei sobi. Otsustasime siis hoopis "poolpatuse" kasuks, sest muna ja piima see kook ei sisalda :)

USAs tuntakse seda kooki "Chocolate Crazy Cake", "Wacky Cake", "Vinegar Cake" või "Chocolate Depression Cake" nime all, sest just 1930ndate Suure Depressiooni ajal see kook populaarseks muutus. Vaatamata sellele, et kook ei sisalda muna ega piimatooteid, on tegemist mahlase ja maitsva küpsetisega.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

225 g nisujahu

3 sl magustamata kakaopulbrit

150 g suhkrut

1 tl söögisoodat

0,5 tl soola

250 ml vett

75 ml õli

1 tl vanilliekstrakti

0,5 tl 30% äädikat

Valmistamine

Pane ahi 200*C peale soojenema.

Pane kuivained kaussi, sega läbi. Tee kuivainete keskele suur lohk, vala sinna vesi ning vee sisse ülejäänud vedelad komponendid. Sega kiirelt tainas ühtlaseks ning vala 20cm läbimõõduga koogivormi. Aseta kook kuuma ahju ning küpseta 30-35 minutit, kuniks koogi keskele torgatud tikk puhtaks jääb.

Tõsta ahjust välja, lase täielikult jahtuda. Soovi korral kata meelepärase glasuuriga.

Idee mugandatud siit, pildi tegi Martiina

LISA KOMMENTAAR

Martiina
postitatud 06.02.2016 20:37

Mõnus kook! Hea ja lihtne teha ning üldjuhul on komponendid ka kodus olemas. Sobib munaallergia ning laktoositalumatuse korral hästi teha, kui kellelgi lisaks ka kakaoallergia on, maitseks kook kenasti ilmselt ka kakaod lisamata. Ja siis näiteks koos moosiga või toorjuustuglasuuriga.

sirje
posted on 06.02.2016 22:35

Mis te arvate, kas kakao Meie Mark sobiks siia? Ja mind ka huvitab glasuur, et kuidas see sinna saadud on :)

Martiina
posted on 07.02.2016 06:59

Sirje, kuna Meie Mark on mittemagus kakaopulber, siis sobib ta koogi tegemiseks ideaalselt :)

Kristi- glasuuriga mitte sõber, veel.
postitatud 06.02.2016 21:30

Mis glasuur teie kooki kaunistab? Välimuselt sobib sinna väga hästi.

Martiina
posted on 07.02.2016 18:18

Pildil oleva koogi glasuuriks on Nutella (ehk šokolaadi-pähklikreem). Sobis kenasti :)

Eliko
postitatud 07.02.2016 11:46

<p>Meie perele maitses, eriti lastele. Peale tegin toorjuustu glasuuri. Sulatasin veevannil pool tahvlit Kalevi küpsetusšokolaadi (et ikka päris patt sees oleks), segasin 1 karbi Philadelphia klassikalise toorjuustuga. Kõige peale ilu pärast hõbedased suhkrupärlid.</p> <p>Tõesti maitsev ja lihtne!</p>

Birgit Lootus
postitatud 07.02.2016 15:02

Küpsetasin ka täna ise läbi :) Super hea :)

Anna-Liisa Mättas
postitatud 07.02.2016 15:29

Väga väga hea kook! Juba pikemat aeg olen teinud seda.

K
postitatud 12.02.2016 15:22

Huvitav kuidas kook oleks kui asendaks suhkru meega?

Liisa
postitatud 12.02.2016 15:36

Kahjuks ei kerkinud minu kook üldse ja jäi seest praktiliselt vedel. Ahi oli ilusti eelkuumutatud ja hoidsin 35 minutit.. Kas oskate nõu anda, milles võis asi olla? Kasutasin 30% äädika asemel 10%, aga panin siis 1,5 tl.

MILLE
posted on 08.05.2016 16:02

Mul jäi koogi tainas üldse väga vedel kuigi komponente sai retsepti järgi õigesti pandud, et kas tainas pidigi vedel jääma?

Kaie Raud-Martin
postitatud 12.02.2016 18:32

Eile sai järgi proovitud ja tõesti on hea :)

Külli Puusta
postitatud 12.02.2016 18:36

Väga maitsev ja imelihtne teha ;)

Janne Sepp
postitatud 12.02.2016 21:11

Tegin ka, jah supper hea kook, glasuur ja maasikaid sai peale veel.

Piret
postitatud 14.02.2016 19:39

Kook küpses ja kerkis kenasti, aga järgmine kord ma tuuniksin seda pisut. Kuna kook tuli nii paks, siis järgmine kord teeksin hoopis ahjuplaadile, et see õhem tuleks. Või siis lõikaks koogi pooleks ja vahele paneks mingit kreemi ja ehk ka marju. Praegu jäi kuidagi väga keeksine.

Marianne O-P
postitatud 25.02.2016 14:19

<p>Tegin täiega pattu!!!! Glasuuriks on šokolaadimousse vahukoorega.. jäi veidi vedelaks sest pidi kiirelt lauale saama. Suurem osa glasuurist sai päästud, topsi pandud ja kallasime seda koogitükkide peale :)</p> <p>Ja mis kõige parem? See on mu esimene šokolaadikook mis on õnnestunud!!! Maitse järgi see on ikka mega patune!!!</p>

Kairi T-P
postitatud 25.02.2016 21:04

Tegin ka hiljuti! Megahea on ikka pattu teha teinekord :)

Stiina
postitatud 08.05.2016 16:08

Kas koogi tainas pidigi vedel jääma, kuna mul jäi üsna vedel. kook alles ahjus , aga kardan et ei tule välja :(

Jane Ardoja
postitatud 17.03.2017 07:26

Mmmmm kui ma saaks asendada nisujahu ja äädika, siis võiks juba proovida :)

Natalie
postitatud 30.03.2017 20:08

Kiiresti valmiv ja lihtsad koostisosad. Perfektne nendeks õhtuteks, kui magusaisu on lõputu, aga midagi suhkrust kodus pole. Järgmine kord valmistan ka glasuuri koogi peale.

msike111
postitatud 06.04.2017 16:48

ma tegin ühe korra seda kooki aga see jäi kuidagi tuimaks proovin uuesti nädala vahetusel teha ehk veab rohkem

Maimu Nõmmik
postitatud 08.04.2017 15:55

Kanadas tuntud ka kui "Wacky cake" :)

Diana Sokolova
postitatud 18.04.2017 20:54

Väga hea oli!

Auri
postitatud 19.04.2017 19:08

Armsad küpsteajad! Mis te arvate, kas seda kooki on võimalik ka muffinite kujul teha? :)

Pille
posted on 19.04.2017 21:16

Auri, ma ei ole testinud, aga kui muffinivormidesse paned, siis täida vormid 2/3 ulatuses, mitte rohkem! Ja KOHE ahju, soodaga tainad ei kannata seismist-ootamist!

Tiina
postitatud 22.05.2017 16:54

Ei osanud nii head kooki sellistest koostisainetest oodatagi. Panin vahele aprikoosimoosi ja peale tegin tumedast šokolaadist glasuuri.

Margit Redi
postitatud 04.02.2018 19:49

Võib ju proovida..

Rebane
postitatud 07.04.2018 08:36

Tegin oma vegan sõpradele, kes külla tulid, 24-cm vormis seda kooki, vahele määrisin veidi kodust aprikoosimoosi ning peale tegin šokolaadiglasuuri (tume šokolaadi sulatatud vähese õliga), et nö vegan Sacheri kooki teha. Kakaopulbri purustasin tervetest kakaoubadest ning kook jäi selle pärast seest väga ilus punakas. Kõik kiitsid! :)

Mari
postitatud 28.12.2018 18:56

Mitte muna ja piim ei tee kooki patuseks vaid jahu ja suhkur! Seega pole siin poolpatust midagi. Kook on nii patune kui üks kook olla saab :)

Pille
postitatud 21.07.2019 08:35

Tegin Viimsi 2019. aasta kohvikutepäevale, küpsetasin 20x30 cm kandilises vormis, nii et kook oli veidi madalam. Kaunistasin värske musta sõstra mahlast tehtud võõbaga. Oli VÄGA popp ja sai palju kiita :)

Triin Tõnisson
postitatud 24.02.2020 14:08

Huvitav, et suhkrut patuks ei peeta...

Hellen Kikas
postitatud 24.02.2020 15:59

Meie sööme kamavahtu Hiiumaiste metsmaasikatega!

Heli Martin
postitatud 13.04.2020 17:15

Väga hea kook, pluss lihtne teha!

Kati
postitatud 08.11.2020 20:50

Tõesti väga hea ja lihtne valmistada. Taina panin kohe ahju peale äädika lisamist, õnnestus hästi.

Nipi Tiri
postitatud 31.08.2021 11:44

Nii lihtne teha, vajalikud ained on enamasti alati kodus olemas ja tulemus meeldis meie perele väga:) kindlasti läheb kordamisele ja siis juba topelt koguses :)