Mandlipiim

Latte di mandorle retsept on pärit Anna Tasca Lanza kokakoolist Sitsiilias. Sitsiilia idarannikul jõid lapsed lehmapiima asemel justnimelt mandlipiima, kuna mandleid kasvab Sitsiilias palju. Värskendav hommikujook. 

Kogus
1,25 liitrit
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Jook
Lisategevused

Koostisosad

5 dl terveid mandleid

1.5 l vett

3 sl või maitse järgi suhkrut

Valmistamine

Kuumuta suures potis vesi keemiseni. Lisa mandlid ja kuumuta, kuni mandlid pinnale kerkivad. Koori pinnale kerkiv hägune vaht, siis loputa ja nõruta mandlid sõelal. Kui mandlid on piisavalt jahtunud, siis eemalda kestad ehk koori mandlid.

Pane mandlid köögikombaini ning töötle peeneks puruks (aga ära täitsa pudruks veel jahvata). Pane pooled mandlitest puhta köögirätiku peale, aseta rätik suure kausi kohale. Kalla rätiku peal olevale mandlipudile aeglaselt 2,5 dl külma vett, siis pigista rätiku abil mandlipudi kokku, nii et sealt hakkaks piimjat vedelikku välja nirisema. Jätka vee peale valamist ja mandlimassi pigistamist, kuni mandlitest eralduv vedelik on klaar ja mitte piimjas. Kokku peaks poole mandlikoguse peale minema 7,5 dl vett.   

Nüüd tee samamoodi allesjäänud mandlitega ja ülejäänud 7,5 dl veega. 

Maitsesta suhkruga ning hoia külmkapis. 

LISA KOMMENTAAR