500 g hästi värskeid väikseid sardiine
2.5 dl punase veini äädikat
5 dl nisujahu
praadimiseks köögiviljaõli
peenikest meresoola
Puhasta sardiinid - eemalda pead, roogi ja fileeri. Pane sardiinid väikesesse ahjuvormi, kalla peale veiniäädikas ja lase 20-30 minutit maitsestuda. Siis nõruta sardiinid hoolega, kasta jahusse.
Kuumuta suurel pannil 2,5 cm õli. Prae sardiinid rohkes õlis jaokaupa kuldseks - selleks kulub umbes 2 minutit. Tõsta korraks köögipaberile tahenema, puista peale soola ja serveeri kuumalt.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Nozze d'Oro on valmistatud Inzolia ja Sauvignon Tasca viinamarjadest. Veini lõi 1984. aastal krahv Giuseppe tähistamaks oma 50. pulma-aastapäeva. Sauvignon Tasca on Tasca d'Almerita veinimaja aretatud Sauvignon Blanc-i kloon, mille aretamine võttis 40 aastat aega. Inzolia on Sitsiilia üks tähtsamaid valge viinamarja sorte (järgnedes Catarratto-le). Küpsest peast tüüpiliselt kõrge suhkru sisaldusega ja madala happega.
Inzolia veiniaia pinnas on savine ning Sauvignoni oma liivane. Veiniaiad asuvad 500 - 700 meetri kõrgusel merepinnast. Koristus toimub septembris (Sauvignon) ja oktoobris (Inzolia). Käärimine toimub terasmahutites 16-18 kraadi juures 15 päeva. Malolaktilist käärimist ei kasutata. Vein laagerdub 4-5 kuud terasmahutites settega kontaktis ja 6 kuud pudelis.
Vein on kuldkollane. Aroomis on tunda õunu, melonit, virsikuid ja mett. Maitse on puuviljane, värske ja hea happega. Serveerida 12 kraadi juures aperatiivina, erinevate eelroogadega, valge lihaga ja kooreste pastadega.
Tootja: Tasca d'AlmeritaVäga hea sai, kiidame retsepti kollektiivselt heaks!
Äädikasardiinid
Sarde Allinguate retsept on pärit Anna Tasca Lanza kokakoolist Sitsiilias, kus mul oli au külalisena viibida 2014. a. suvel.