Sõstramahla võib teha nii punastest kui ka mustadest sõstardest. Serveerimisel lahjenda veega, kuni saad mõnusa morsi. Parima mahla saad hästi küpsetest marjadest.
Pese marjakobarad ja pane kuuma vette (küpsetel marjadel pane vett vähem, toorematele marjadele rohkem). Keeda väikesel tulel kaane all 15-20 minutit ehk kuni marjad on muutunud heledaks.
Vooderda suur sõel kuumas vees niisutatud kahekordse marliga. Aseta sõel sügava anuma peale ja kalla marjasegu sõelale.
Selge mahla saamiseks lase marjamahlal tilkuda ilma segamata. Umbes tunni pärast pane nõrgunud mahl potti, lisa suhkur ja sulata suure lusikaga segades. Kuumuta keemiseni, eralda vaht. Vala kohe pudelitesse ja sulge õhukindlalt.
Järelmahla tegemiseks vala sõelale jäänud marjamassile veidi vett ja nõruta taas. Keeda koos suhkruga 10 minutit, vala siis sõelale. Nüüd vääna marlit juba tugevalt, et sinna jäävad vaid kestad, seemned ja marjad. Järelmahl on lahjem ja sobib eelkõige kohe valmistamiseks (kissell, mannavaht, morss jms).
Keedetud sõstramahl
Sõstramahla võib teha nii punastest kui ka mustadest sõstardest. Serveerimisel lahjenda veega, kuni saad mõnusa morsi. Parima mahla saad hästi küpsetest marjadest.