2 lestafileed (nahaga topeltfilee) - nt
väikesuulesta või klaaskammeljat või merikeelt
125 ml kuiva valget veini
2 sl crème fraîche'i
kimp hapuoblikaid
soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 200 C. Aseta kalafileed, nahk all, ahjuvormi. Maitsesta soola-pipraga, aseta peale mõned võitükikesed. Kalla peale vein. Tõsta vorm ahju ning küpseta 10 minutit, kuni kalafileed on läbi küpsenud (aeg sõltub muidugi kalafilee paksusest).
Tõsta ahjust välja ja aseta kuumutatud taldrikule.
Kalla ahjuvormi kogunenud leem väikesesse potti, lisa crème fraîche. Kuumuta kergelt läbi, kuni leem pakseneb. Lisa pestud ja ribadeks lõigatud hapuoblikas ning kuumuta läbi. Tõsta kaste kalafileedele ja serveeri.
Kõrvale sobivad keedetud varajased kartulid, mis on kergelt võiga segatud.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food (mai 2010)
Soovitan soojalt! Crème fraîche'i asemel kasutasin Saare smetanat (30%) ja kastet tegin hoopis vastupidises järjekorras (esmalt hautasin oblikad võiga, siis lisasin smetana ja lõpuks kuumutasin koos kalaküpsetusvedelikuga). Sobis hästi ka pangasiusefileedega.
See oli küll väga hea!
Valge kala oblikakastmes
Algretseptis kasutati lestalist (sobivad nt väikesuulesta topeltfilee, nahata klaaskammeljas, luudega harilik merikeel), ent hapuoblikakaste sobib ka teistele valgetele kaladele.