Valged oad

Toscana viis valgete ubade valmistamiseks. Toskaanalasi, eriti Firenze elanikke, kutsutakse naljatledes oasöödikuteks (mangiafagioli).

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

400 g kuivatatud valgeid ube (nt zolfini, cannellini, sobib ka borlotti)

2 l vett

2 küüslauguküünt

4-5 salveilehte

1 sl soola

4 sl oliiviõli

Valmistamine

Pane oad paksupõhjalisse potti, vala peale külm vesi. Lisa kooritud terved küüslauguküüned, salveioks, sool ja oliiviõli. Kata pott kaanega, kuumuta tasakesi keemiseni ja lase vaikselt podiseda, kuni oad on küpsed. Selleks kulub 2-3 tundi, olenevalt ubade vanusest. 

(Kui Sul on meeles oad eelmisel õhtul külma veega ligunema panna, siis keetmisaeg loomulikult väheneb. Keetmiseks loputa leotatud oad ning pane värske veega potti).  

Kui oad on küpsed, siis maitsesta vajadusel veel soolaga. Lase ubadel keeduvees jahtuda. 

Serveerimiseks nõruta oad, nirista peale veidi oliiviõli ja veskist veidi pipart ka. 

NB! Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013).

LISA KOMMENTAAR