Sega omavahel toasoe või, jahu ja õlu. Hoia tainast veidi aega külmas, et oleks kergem rullida.
Puista lauale veidi jahu ja rulli tainas õhukeseks. Lõika väikese vormiga rattaid jm kujutisi. Kasta üks küpsisepool suhkru-kaneelisegusse.
Tõsta küpsised ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni küpsised on helepruunid.
Juuresoleva foto saatis kasutaja Kiilike.
Nii täna tegin siis neid õlleküpsiseid ja ise jäin ilma, ainult lõhna tundsin. Nii kui ahjust välja said, nii loosi läksid (meil olid tuttavad külas), veel paluti järgmine kord vähemalt 3 korda niipalju teha.
Ausalt öeldes arvasin, et selle retseptiga on vähem mässamist. Minu soojas köögis kipus tainas ka pärast külmkapis seismist ruttu vedelaks muutuma, nii et hoidsin seda plaaditäite vahel külmkapis edasi. Aga tulemus on hea. Sobib ka soolase küpsisena.
väga maitsvad, julgen teiselegi soovitada!
Proovisin ka õlleküpsiseid. Lapsed olid eriti põnevil, et nende jaoks tehakse ja alkoholi pannakse. Maitses väga.
Katsetasin soolast varianti. Rullisin taignaplaadi nii suureks kui andis ja puistasin peale riivitud parmesani ja meresoola. Panin taignaplaadi pooleks kokku ja kordasin sama tegevust veel kahel korral (soola siiski rohkem ei pannud). Tõelise laisikuna rullisin taigna küpsetuspaberi peal välja ja sakilise taignalõikuriga lõikasin ruutudeks. Ahjust sain tagasi väga mõnusalt lehelised, soolased näksid.
Minul ema teeb napoleoni koogi tainaosa justnimelt õlleküpsiste retsepti järgi. Jääb mõnusalt mure ja tunduvalt parem kui poe lehttainast. Soovitan katsetada!
Valmistusviis oli muidugi väga lihtne, aga kuna ma tahtsin üsna pisikesi küpsiseid, siis sellega oli juba keerulisem, sest tainas jäi üsna pehme selline. Maitsesid aga väga hästi, ehkki teine kord lisaksin tsipa soola tainasse väikeseks nüansiks ka.
Minu jaoks olid liiga magusad, või pigem suhkrused. Mingit muud maitset peale suhkru õieti tunda polnudki. Igav seega.
Retseptis ju suhkur puudus, järelikult ei osanud sa ise suhkruga piiri pidada.
Imemaitsvad küpsised lehttaina-laadsest kergesti ja kiirelt valmivast tainast. Krõbedad ja kihilised küpsised on küll suhteliselt rammusad, aga ka väga maitsvad. Originaalretseptis oli peale rapurtamiseks kasutatud ka kaneeli, aga mina kasutasin ainult pruuni suhkrut ja said tõeliselt maitsvad küpsised.
Nii, nii head küpsised tulid. Tegin poole kogusest ja sain 50 tükki. Hoidsin taigent 1 tund külmkapis, siis vormisin käte vahel pallikesed, panin plaadile, vajutasin kahvliga natukene lamedamaks, suhkru-kaneeli panin peale ja küpsetasin 200 kraadi juures 9 min. Kuna taigen on väga võine ja rasvane, siis arvasin, et rullimisest ei tule küll midagi välja ja minu otsus oli õige.
Mina tegin taigna köögikombainis ja panin ööseks külmkappi. Mingit mässamist ei olnud. Külmkapist võtsin järgmisel päeval taigna neljas osas välja (et sai ainult ühe plaaditäie korraga) ja taigen oli ilusti vormitav/rullitav. Siiski lapsepõlves tundusid need küpsised maitsvamad.
Super mõnusad küpsised. Mina tegin hoopis juustuga küpsiseid lihtsalt segasin riivjuustu tainale sekka ja pärast raputasin ka peale.no super head olid ja pere sõi neid ja kiitis:-)
Tere! Mind huvitab, kas õlleküpsiseid saab valmistada ka lahtunud õlust või toimib õlu kergitajana vaid seal sisalduva süsihappegaasi tõttu?
Tegin ka õlleküpsiseid:
Õlleküpsised
Õlleküpsised maitsevad nagu õhulised lehttainaküpsised.