400 g õrnsoolatud heeringafileed (neto; VIČI traditsiooniline)
1 dl värskeid või külmutatud musti sõstraid
1 viilutatud punane sibul
2 sl musta sõstra mahlakontsentraati (nt Küllus)
150 ml vett
85 g e. 1 dl suhkrut
5-6 vürtspipratera
2 tähtaniisi (soovi korral)
1 sl 30% äädikat
Pane vesi, suhkur, loorberileht, vürtspipar ja tähtaniis väikesesse potti ja kuumuta keskmisel tulel, kuni suhkur on sulanud. Lisa äädikas, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.
Lõika heeringas ampsusuurusteks tükkideks. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Laota heeringatükid, sibulaviilud ja mustad sõstrad kihiti klaas- või keraamilisse purki.
Sega sõstramahlakontsentraat jahtunud marinaadi sisse, siis kalla see purki heeringa peale. Lase vähemalt 1-2 päeva külmkapis maitsestuda.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Sõstraheeringas
Rootsipärane viis õrnsoolaheeringa valmistamiseks. Väga mugav on kasutada VIČI uudistoodet, õlivaba õrnsoolaheeringat. Kui Sul on mõni muu heeringas, siis nõruta see esmalt soolveest või õlist.