1 kg aprikoose (puhastatud kaal; u 1.2 kg terveid vilju)
800 g suhkrut
2 dl vett
1 väikese sidruni mahl
Loputa aprikoosid külma vee all, nõruta hoolega, lõika pikuti pooleks ja eemalda kivid. Sega keraamilises kausis aprikoosid, suhkur, vesi, pikuti poolitatud vanillikaunad ja sidrunimahl. Kata küpsetuspaberikettaga ning lase külmkapis tunnike maitsestuda.
Nüüd kalla kausi sisu suurde laia potti ning kuumuta keemiseni. Kalla uuesti kaussi. Kata küpsetuspaberikettaga ja pane järgmise päevani külmkappi.
Kalla kausi sisu sõelale nõrguma, siirup kogu moosikeetmispotti. Kuumuta siirup keemiseni, koori pinnale kogunenud vaht. Siis keeda tugeval kuumusel, kuni suhkrutermomeeter näitab siirupi temperatuuriks 105 C.
Samal ajal eemalda aprikoosidelt ettevaatlikult kestad. Lisa need kuumale siirupile, kuumuta siirup uuesti keemiseni ja keeda 5 minutit. Sega õrnalt. Vajadusel koori taas vahtu.
Eemalda vanillikaunad. Pane moos kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.
Moos oli väga maitsev, aga meie pere jaoks veidi magus ja liialt vanilline ning nikerdamist oli ka natuke liiga palju. Nii et stardardaprikoosimoosiks jääb endiselt siinsamas retseptikogus olev Ilus oranž aprikoosimoos (retsept nr 3699).
Aprikoosimoos vanilliga
Prantsuse moosiguru Christine Ferberi retsept. Parim jääb see keedis Bergeroni aprikoosidest. Veidi nikerdamist selle moosiga on, aga tulemuseks on suurte aprikoositükkidega magus maius.