tükk võid
500 g porrut (puhastatud kaal)
1 kg jahuseid kartuleid
1 l köögivilja- või kanapuljongit
2 dl 35% rõõska koort või 15% rõõska koort
200 g külmsuitsulõhet või -forelli
peotäis hakitud murulauku ja/ või estragoni
soola ja musta pipart
Kasuta porru valget ja helerohelist osa, tumedam osa lõika ära ja kasuta nt puljongi keetmisel. Lõika porrud pikuti pooleks ning seejärel õhukesteks viiludeks. Koori kartulid ja lõika kuubikuteks.
Kuumuta või suures potis. Lisa porruviilud ja loorberileht, maitsesta kergelt soolaga. Kuumuta hästi tasasel tulel kaane all umbes 10 minutit, kuni porru on täitsa pehme.
Lisa kartulikuubikud, sega läbi.
Kalla potti puljong ja rõõsk koor. Kuumuta tasakesi keemiseni, siis kuumuta tasasel tulel 10-15 minutit, kuni kartulid on pehmed.
(Kui soovid supi sügavkülma panna, siis võid kartulid siinkohal veidi kõvemaks jätta. Supi kuumutamisel pehmenevad need lõplikult).
Lõika suitsulõhe ribadeks, sega 2-3 supi hulka. Maitsesta soola-pipraga.
Jaota supp kaussidesse, kaunista alleshoitud suitsukalaribade ja hakitud murulauguga.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food (December 2010, Creamy Smoked Salmon. Leek and Potato Soup).
Koorene porru-suitsulõhesupp
Supp külmsuitsulõhe, porru ja kartulitega. Suppi võib sügavkülmutada.