Šokolaadi-leivatort

Huvitav ja mitte väga magus leivamaitseline tort, mille valmistamiseks on vaja Fazeri musta leiba, hapukoort, moosi ja šokolaadi :)

Kogus
umbes 16 viilu
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

16 viilu kandilist musta leiba

400 g mõnusalt paksu Saaremaa 20% hapukoort

1 sl suhkrut

1 tl MEIRA vanillisuhkrut

200 g paksemat vähemagusat õunapüreed

Šokolaadiglasuur:

200 g tumedat šokolaadi

1 dl 35% rõõska koort

50 g võid

Valmistamine

Sega hapukoor suhkru ja vanillsuhkruga ühtlaseks.

Eemalda leivaviiludelt õhuke koorik ning laota 4 leivaviilu piklikule tordialusele. Määri peale kolmandik hapukoorekreemist, selle peale tõsta lusika abil kiht õunapüreed. Kata jälle leivaviiludega, siis hapukoorekreem+moos, uuesti leivaviilud ja hapukoorekreem+moos. Kõige peale laota jälle leivaviilud.

Keera tort kilesse ja pane võimaluse korral mõneks tunniks jahedasse maitsestuma.

Umbes tund enne serveerimist valmista šokolaadiglasuur. Murra šokolaad tükkideks, pane koos rõõsa koore ja võiga potti ning kuumuta tasasel tulel segades, kuni glasuur on ühtlane. Lase veidi jahtuda, siis määri leivatordi peale ja külgedele.

Kaunista meelepäraste nonparellidega. Serveerimiseks lõika kook õhukesteks viiludeks.

Retseptiidee on pärit Eestu Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Leivaliidu koostöös välja antud raamatust "Rukkileib" (2010), päris palju mugandatud. Kaunistamiseks kasutasin Meira puistepuru.

LISA KOMMENTAAR

Marget Laurimaa
postitatud 29.03.2011 12:58

tegin, huvitav ja hea

Kriss
postitatud 01.03.2012 18:57

Kas leiva maitse üle ei käi?

Pille @ Nami-Nami
postitatud 01.03.2012 21:43

No kuna leib on põhikomponent, siis ikka on leiva maitse tunda, aga leivasõpra ei tohiks see häirida :)

laura
postitatud 08.03.2012 14:09

tõesti väga maitsev ja lihtne kook. ei oleks uskunus et leivaga nii hea kook tuleb ! :P tervislikumad inimsed võiksid hapukoore asemel ricotta kohupiima kasutada !

meeli
postitatud 17.03.2012 20:51

tegin seda torti eile ja üllatusin kui maitsev ta tuli!Suhkrut ma ei kasutanud kuna moosis oli suhkrut piisavalt.Hapukoore valasin otse pakist peale.Glasuuriks keetsin kokku- kohvikoore ja shokolaadikommid. Suur aitäh idee eest!

Hea kook
postitatud 08.04.2012 12:12

Olen seda viimase paari aasta jooksul mitmes erinevas variandid teinud. Päris hea tuleb, kui immutada pisut Vana Tallinnaga ja moosiks sinna vahele meeldib mulle pohlamoos.

Rukkileivast
postitatud 27.08.2012 15:44

Väga hea idee tõesti, aga meie perele meeldis tavalise rukkileivaga (Rehe rukkileib) tort rohkem. Fazeri leib oli liiga intensiivse maitsega.

P.
postitatud 31.08.2012 15:06

Tegin ja väga maitsev oli, leivamaitse oli küll tugev, aga siiski väga hea kook :)

Katrin
postitatud 21.02.2014 16:57

Just lugesin retsepti, tundub põnev. Kahjuks ma üldse musta leiba ei armasta, seevastu tavalist rukkileiba küll. Huvitav, kas leivasordi vahetamine kuidagi tulemust ka mõjutab - must leib on üpris teistsuguse maitsega kui klassikaline rukkileib.

Manona
postitatud 24.02.2014 11:59

Tegin just. Väga lihtne ja annab väga kenasti enda tahtmisele vastavalt muuta. Mina kasutasin musta Fazeri leiba. Hapukoore asendasin maitsestamata viieprotsendilise Saaremaa jogurtiga, mis on väga kreenine. Poole tegemise ealt selgus, et jõulust on ikka vähem pohlamoosi järgi jäänud, niiet seda sai ka napilt vaid vahele, kõigest värviks. Šokolaad sattus olema pähklitega, mis aga andis lõpptulemusele vaid vunki juurde, Kuid tort maitses imehea! Lasin üleöö seista, muutus eriti mahlaseks. Parim maius neile, kes muidu magusat ei armasta. Ja neil kah, kes armastavad! Leivamaitse pole väga domineeriv, kokku on mõnus natsa moorapealik feeling. Ma usun, et kui kasutada mõnd teist leiba, tuleb sama hea. Minu ekstrapunktid tulevadki selle eest, et kook, mida võib süüa kerge südamega - minu kõht näiteks saia ei armasta.

Tuuli
postitatud 24.02.2016 12:55

Üllatavalt hea tuli. Natuke leivasupi maitsega. Ma ülemise kihi tegin äralõigatud äärtest-lõikasin kuubikuteks.