Mis iseloomustaks Eestit ja eestlasi veel paremini kui leib?
Ütled leib, mõtled kodu.
See lõhn, see maitse ... see ongi Eesti!
Esitan võistlusele tordi "Rukkileib", millega osalesin Nami-Nami isamaaliste tortide võistlusel 2009. aastal.
Soovisin valmistada tordi, mis oleks nii vormilt kui sisult rukkileiva sarnane.
Tordipõhi sai pidulikult šokolaadine, kreem koduselt leivamaitseline ja mahlasust lisab kodumaistest õuntest-jõhvikatest keedetud moos. Leiva kuju imiteerimiseks on tordipõhi küpsetatud ovaalses keraamilises koogivormis.
Esitan tordi esialgsel kujul, sest on tore mõelda, kuidas sadades Eesti kodudes vabariigi sünnipäeva puhul "Rukkileib" pidulikult lauale tõstetakse.
Suurema koguse jaoks soovitaksin tordi valmistada nö plaaditordina. Valmis tordist võiks lõigata piklikud ristkülikukujulised tükid ja kaunistada näiteks karamellistatud leivakrõpsude, valge šokolaadi ja kuivatatud rukkilille õielehtedega. Või leivakrõpsude, tumeda šokolaadi ja jõhvikajahu (-krõpsudega).
Põhi:
100 g võid
100 g šokolaadi (56% Kalev Bitter)
2 muna
100 g suhkrut
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
250 hapukat õunamoosi või õuna-jõhvikamoosi
Kreem:
400 ml vahukoort
400 g maitsestamata kohupiimapastat
1-2 tl vanillisuhkrut
90 g riivleiba
50 g suhkrut
0,5 tl kaneeli
Peale:
200 g šokolaadi (56% Kalev Bitter)
50 g võid
50 ml 35% koort
Kaunistamiseks valget šokolaadi
Põhi Leivakujulise tordi valmistamiseks kasutasin ovaalse kujuga keraamilist koogivormi, mille põhja mõõdud on 18 x 27 cm.
Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja hakitud šokolaad. Jäta jahtuma. Vahusta munad suhkruga ja sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa jahtunud šokolaadisegu. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga, määri küljed võiga. Vala tainas vormi ning küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit.
Lõika jahtunud koogipõhi pooleks. Aseta üks koogipõhi serveerimisalusele ja kata ühtlaselt moosiga. Tõsta peale teine pool.
Kreem
Sega riivleib 1 spl suhkruga ning rösti kuival kuumal pannil mõni minut. Lisa kaneel ja lase segul täielikult jahtuda.
Vahusta koor ülejäänud suhkru ja vanillisuhkruga pehmeks vahuks ning sega hulka kohupiim ja jahtunud riivleib. Pane valmis kreem 15-20 minutiks külmkappi, et see taheneks ning seda oleks hiljem lihtne pätsiks vormida.
Tõsta kreem tordipõhjale hunnikusse ning vormi see kumeraks nii, et kogu põhi saab kreemiga kaetud. Soovi korral vajuta sõrme või lusika otsaga kreemi sisse augud.
Kate
Kuumuta potis võid ja koort kuni või on sulanud. Lisa hakitud šokolaad ja sega kuni šokolaad sulab ja segu muutub ühtlaseks. Lase jahtuda kuni segu on leige. Kata tort šokolaadiglasuuriga ning hoia üleöö külmkapis. Kaunista valge šokolaadiga.
http://virkvispel.blogspot.com.ee/2010/02/nagu-juba-traditsiooniks-saanud-on-ka.html
202Katsetasin ära. Väga huvitav ja tasakaalus maitsete kombo. Mulle meeldis! :)
Pooldan Kaare Sova "Rukkileib" torti! Vormi ja sisu ühtsus, kuigi pole ju maitsnud!
Lihtne aga efektne !
Eesti ja rukkileib, need on lahutamatud! Väga vinge teostus!