EV100 Muraka-pähklitort
Eesti pindalast üle poole katab mets ning levinuim puuliik neis metsades on mänd, niisiis on see tort eelkõige inspireeritud Eesti loodusest – metsadest ja rabadest.
Retsepti kultuurilooline taust seisneb tuntuima EW-aegse majapidamis- ja keeduasjatundja Adeline Tannbaumi 1933. a ilmunud raamatus “Keedu- ja majapidamisjuht” – tordipõhja retsept põhineb suures osas Tannbaumi mannatordi retseptil, kuid originaalis esinev manna on asendatud kodumaiseks supertoiduks tituleeritud tatraga.
Olemuselt on tegemist eestlaste ilmselt üht armastatuima koduse küpsetisega – kohupiima-vahukooretäidisega mitmekihilise tordiga, mille muudab pidulikumaks murakas kui ühelt poolt täiesti eestimaine, kuid siiski mitte igapäevane mari.
Põhi:
4 muna
140 g suhkrut
70 g toortatrajahu
100 g peenestatud sarapuupähkleid
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
350 g murakamoosi*
250 g kohupiima
2 dl vahukoort
1 sl vanillisuhkrut
Kaunistamiseks: 80 g hakitud sarapuupähkleid 50 g mandleid 90 g martsipani (toonimiseks matcha, spirulina või spinatipulbrit)
Põhja jaoks vahusta munakollased suhkruga, lisa omavahel segatud toortatrajahu, küpsetuspulber ja peenestatud pähklid. Sega ühtlaseks ning lisa kõvaks vahuks vahustatud munavalged (lisa esmalt kolmandik munavalgevahust, sega ühtlaseks ning siis lisa ettevaatlikult segades ülejäänud vaht).
Vala tainas võiga määritud ja tatrajahuga üle puistatud 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit. Lase täielikult jahtuda ning lõika kolmeks kettaks.
Täidise jaoks vahusta vahukoor vanillisuhkruga ning sega kohupiimaga.
Kaunistuste jaoks viiluta mandlid terava noaga (see õnnestub paremini, kui mandleid eelnevalt pool tundi leotada), vormi martsipanist 5 käbi ning torka mandliviilud soomusteks. Soovi korral tooni osa martsipani roheliseks, rulli lahti ning lõika sellest okkad.
Tõsta esimene koogiketas serveerimisalusele ning kata kolmandiku murakamoosiga (kui moos on väga paks, võid koogipõhjasid pisut niisutada) ja kohupiimatäidisega. Tõsta peale teine ketas, kata taas moosi ja kohupiimatäidisega. Tõsta peale kolmas ketas, määri sellele ülejäänud moos ning kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud kohupiimatäidisega. Kata pealt ja külgedelt pähklipuruga ning kaunista martsipanist käbide ning okastega. Lase üleöö külmkapis maitsestuda.
* Vähem pidulikul puhul sobib edukalt asendada pohlamoosiga.
55Lihtne kodus teha igal eestimaalasel, eestimaised maitsed ja nii tervislik kui üldse üks kook olla saab. Silmale ilus vaadata. Hääletan, edu!