PEEDI-MUSTSÕSTRATORT
Põhi:
90 g. mandlijahu
65 g. kamajahu
80 g. pruun suhkur
80 g. valge suhkur
1,5 tl. küpsetuspulber
15 g. kakaopulber
275 g. riivitud toores peet
5 tk. muna
265 g. tume šokolaad
Sisu mousse:
220 g. mustsõstrad
120 g. suhkur
6 lehte zelatiini
200 g. rõõsk koor
15 g. tuhksuhkur
2 tk. munavalge
Kate šokolaadi ganache:
50 g. rõõsk koor
75 g. tume šokolaad
Kaunistus:
Besee:
1 tk. munavalge
65 g. suhkur
1 g. sidrunihape
Mustsõstra võikreem:
40 g. toasooja võid
50 g. tuhksuhkur
2 spl. sõelutud mustsõstra püreed
Šokolaadimass:
100 g. tume šokolaad
16 g. vedel glükoos (saadaval suhkrukunsti poes)
6 g. vesi
Kaunistuseks veel värskeid marju mustsõstar ja mustikas ja purustatud valge šokolaad.
1) Tordi põhja jaoks riivi peet kõige peenema riiviga ja sega kokku munakollasega.
2) Sega omavahel kokku jahud, suhkrud, küpsetuspulber ja kakao pulber, seejärel sega juurde peet.
3) Sulata šokolaad vesivannil ja vahusta munavalge.
4) Sulatatud šokolaad sega taigna hulka, sega ühtlaseks, seejärel vahustatud munavalge.
5) Vala taigen 20cm tordivormi ja küpseta pöördõhuga ahjus 170°C juures umbes 70 min.
6) Mousse jaoks püreeri mustsõstrad 60g. suhkruga ja lase läbi sõela.
7) Leota želatiinilehed külmas vees.
8) Kuumuta pool mustsõstra püreed 50-60°C-ni ja sega selle hulka paisunud želatiinilehed. Seejärel lisa sellele teine osa mustsõstra püreed.
9) Vahusta vahukoor tuhksuhkruga ja munavalge 60g. suhkruga siidiseks vahuks.
10) Lisa vahukoor ja munavalge vaht mustsõstrapüreele vaheldumisi, sega ühtlaseks.
11) Lõika jahtunud tordipõhi neljaks kihiks, lapi tort tordivormi/rõngasse, pannes iga kihi vahele mustsõstra moussed.
12) Jäta tort vormi tarduma vähemalt 6-ks tunniks.
13) Valmis tort võta välja tordivormist ja valmista šokolaadi ganache, kuumutatdes rõõsk koor peaaegu keema, tõsta tulelt ja lisa šokolaad, sega kuni mass on ühtlane.
14) Vala ganache tordile, silu pealt nii, et seda voolaks külgedelt alla.
15) Valmista besee tupsud, vahustades munavale suhkruga tugevaks vahuks, viimasena lisa sidrunihape. Pritsi küpsetusplaadile pritskotiga tupsud, küpseta põõrdõhuga ahjus 110°C 1 tund. Jäta besee ahju jahtuma. Soovitatavalt valmista tupsud päev varem valmis, siis need jõuavad ilusti ära kuivada.
16) Valmista šokolaadi mass, sulatades šokolaad vesivannil, kuumuta käesoojaks glükoos ja lisa šokolaadile, sega korralikult läbi, viimasena lisa vesi, sega läbi ja jäta tahenema. Tahenenud mass on käte vahel vormitav, võib lahti rullida ja teha pressvormiga lehekesed või kasutada silikoon vormi. Valmis lehekesed jäta kuivama, tooni lehekesi kuldse pulbervärviga pintsli abil.
17) Valmista võikreem, vahustades toasoe või valgeks kohevaks vahuks, lisada tuhksuhkur ja vahustada edasi. Viimasena lisa mustsõstra püree, sega korralikult läbi. Valmis kreem pritsi pritskoti abil tordile.
18) Kaunista tort besee ja kreemi tupsude, valge šokolaadi puruga ning šokolaadi lehtede ja värskete marjadega.
https://www.facebook.com/AvellaTordibutiik/
96Ma kujutan ette kui hea see tort võib olla. Lisaks on ka välimus väga ilus! Väga hea on see et on ka kohe retsept all olemas. Super.
Tordi kaunistus väga meeldib ja usun et tort on ka maitsev!
Peet ja glykoos. "Imeline" kooslus. Väliselt on tort väga ilus