KRISTEL VEDADI: sinimustvalge tort

10/12/2017 | Pille

Esitan Eesti sünnipäevaks ühe nii seest kui ka väljast isamaalise tordi. Tordi välimus on sini-must-valge: must maa, sini-valge taevas ja rukkilille ning karikakrapõld tordi keskel.
Tordi sisemuses on sini-must-valge lipukombinatsioon (värvid pole eriti selged, aga see tuleneb sellest, et ma kasutan naturaalseid värve mitte keemiat). Dekoreerimisel kasutasin kuivatatud rukkilille ning maitset annab riivitud leib.
Mis oleks sellest enam eestipärene?

Retsept on üsna pikk, aga tordi tegemine pole keeruline.

Tort on 10 inimesele. Tordilõigud pole päris 150 grammi, aga kuna tort on üsma rammus, aitab tüki suurusest. (Järele proovitud!)
Tort tuleb teha 26 cm läbimõõduga silikoonvormi või kilega vooderdatud koogivormi.

Koostisained:
Mustasõstra täidis:
160 g musta sõstra püreed
30 g tuhksuhkrut
2 lehte želatiini

Biskviit:
2 munavalget
veidi soola
60 g võid
70 g jahu
70 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit

Krõbedik:
60 g riivitud leiba
30 g suhkrut
110 g tumedat šokolaadi
90 ml rõõska koort

Vanillimousse:
400 ml piima
220 ml rõõska koort
1 vanillikaun
10 munakollast
200 g suhkrut
10 lehte želatiini
440 g rõõska koort

Peegelglasuur:
6 lehte želatiini
150 ml glükoosisiirupit (saab kergelt ja kiirelt ise teha: 2 osa viinamarjasuhkurt ja 1 osa vett keema ajada = glükoosisiirup)
70 ml vett
150 g suhkrut
100 g suhkruga kondenspiima
150 g valget šokolaadi
toiduainevärve

Kaunistuseks:
kuivatatud rukkililli
valgeid pärleid

Kõige esmalt tuleks alustada musta sõstra täidisega:
umbes 200 g sõstraid vähese veega potis keema ajada ja siis saumiksriga purustada.
Saadud püree ajada läbi sõela.
Vaja läheb 160 g musta sõstra püreed.
2 lehte želatiini külma vette likku.
Umbes 1/3 sõstra püreest 30 g tuhksuhkruga potis kuumutada ja siis sulatada selles zhelatiin.
Pott tulelt, lisada ülejäänud püree ja siis 22 cm läbimõõduga silikoonvormi või kilega vooderdatud taldrikule ja sügavkülma.

Siis küpsetada valge biskviit:
Või sulatada ja jahtuda lasta.
Munavalged vahustada suhkruga. Jahu segada soola ja küpsetuspulbriga.
Jahu lisada munavalgetele ja segada ettevaatlikult.
Kõige lõpuks lisada või. Ettevaatlikult segada.
Mass 26 cm küpsetusvormi ja küpsetada 180° C juures umbes 15 minutit.
Jahtuda lasta ja siis ääred ära lõigata, nii et biskviidi läbimõõduks jääb 22 cm.
Biskviit 22 cm läbimõõduga vormi ja sügavkülma.

Krõbediku jaoks pruunistada suhkur õrnalt potis. Tulelt ära võtta ja lisada riivleib.
Korraks veel pliidile, pidevalt segada. Mass peab olema jahtudes krõbe (kuumalt mitte proovida - väga kuum!).
Shokolaad hakkida peeneks.
Rõõsk koor potti ja ajada kuumaks kuni keemiseni.
Kuum rõõsk koor valada shokolaadile ja paariks minutiks seisma jätta.
Siis segada kuni shokolaadmuutub koorega ühtlaseks massiks.
Sellele lisada riivleiva segu.
Segada.
Biskviit võtta sügavkülmast ja sellele valada krõbediku mass. Ühtlaseks siluda ja taas sügavkülma.

Vanillimousse jaoks zhelatiin külma vette likku.
Piim, 220 ml rõõska koort, vanillikauna sisu ja vanillikaun potis keemiseni kumaks ajada.
Munavalged suhkruga heledaks vahuks mikserdada.
Kuum piim pidevalt segades munade-suhkru-massile lisada.
See segu nüüd pliidile ja kuumtada kuni 85° C -ni. (kreem pakseneb).
Sõeluda ja zhelatiin kuumas massis lasta sulada.
Mousse külmkappi.
Kui mass hakkab tahenema, siis 440 g rõõska koort vahustada ja ettevaatlikult massi hulka segada.

Tordi kokkupanek:
(Kasutada 26 cm silikoonvormi või kilega vooderdatud koogivormi - kile panna võimalikult voldivabalt).
Umbes 2/3 vanillimousset vormi valada.
Sügavkülmast võtta biskviit ja musta sõstra täidis.
Mõlemad vormist välja võtta.
Täidis panna riivleiva krõbedikule ja kogu mass (3 kihti) vajutada õrnalt vanillimousse sisse (nii et biskviit oleks üleval).
Ülejäänud mousse valada vormi äärtesse ja biskviidi peale.
Vormi koputada lauale, et õhumullid eemalduksid.
Üle öö sügavkülma.

Järgmisel päeval teha peegelglasuur:
Zhelatiin külma vette likku.
Glükoosisiirup, vesi ja suhkur 100° C- ni kuumutada.
Pott tulelt.
Pidevalt segades lisada kondenspiim.
Siis lisada zhelatiin ja lasta sel sulada.
Kõige lõpus lisada peeneks hakitud valge shokolaad.
Sellel lasta ilma segamata sulada.
Sõeluda.
Saumikseriga segada (õhumulle ei tohi tekkida - saumikser hoida masssi sees).
Värvida vastavalt soovile.

Läbi külmunud koogile valada glasuur ja kaunistada.

(Fotodel on 16 cm läbimõõduga tort).

76
LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid