Tiitel: Kokaõpilane
2009-01-22 18:01:36 |
Pille:
Hehe, aitäh! Oleks pidand selle peale vist isegi tulema, et otsida :PHeeringas:
Heeringas, vaata matcha teemat - seal juttu nii valimisest, kasutamisest kui ka võimalikest ostukohtadest.Tere! Kas eestis ka kuskil mathca pulbrit müüakse siis? :D ostsin kord kunagi seda siin ühest teepoest (see kett mis on Tallinnas roccalmares jne igalpool) aga see oli mingi kohutava maitsega ja Hiinas tehtud üldse. Mul on väike varu ka head matchat kuid seda ei raatsi jäätisesse panna :D |
2009-01-22 17:44:55 |
Eda:
Muideks see "terituspulk" üldse ei teritagi. Noa kasutamisel tekkivad noa terale mikroskoopilised defektid mistõttu nuga pole enam nii terav. Selle "terituspulk" silub need lithsalt ära ja nuga jälle terav. Kui aga noa tera juba tõesti nüri on pole sellest pulgast enam mingit kasu ja nuga tuleb juba teritada. Kas kivi peal ise teritada kui oskusi on (nagu jaapani kokad iga päev teevad) või viia mõne professionaali juurde nagu see Vaimu tänavas.
Üldiselt kui on hea nuga siis peab see kodukokka kasutuses vähemalt aasta aega teravana vabalt vastu, enne kui seda keegi teritama peaks. Seda terituspulka tasub küll pidevalt kasutada, lasen enda noa iga kord üle enne kui mingi suurem lõikumine lahti läheb ;)
Ise ma proovin teritamist ka selgeks saada kivi peal, harjutamist küll veel vajan :)
Muide tänud selle Vaimu tänava teritaja info eest, võimalik et lähen ka sinna!! :)Profid ja paljud kodukokad teritavad terituspulkadega. Pulga margist või mudelist tähtsam on teritamine ise. Ohutu on selline töömeetod, kus terituspulka hoitakse kindlalt käes vertikaalasendis, ots allapoole vastu sellise pinnaga lauda, millel pulga ots ei libise. Nuga tuleb hoida teises käes nii, et selle ots näitaks veidi kaldu ülespoole. Tera käepideme poolne ots asetatakse vastu terituspulga alaosa. Noa selg kallutatakse väljapoole nii, et teritusnurgaks oleks ca 20 kraadi (spetsiaalterade puhul on kasutatud ka nürimaid ja teravamaid nurki). |
2009-01-18 21:02:27 |
Tuulikene:
Tere, ühes teises foorumis mainiti (4a tagasi), et ""Global" firma nuge müüakse Rootsis kaupluses "Duka"". Ei tea kas enam müüakse. Enda omad tõin usa-st kaasa. Väga paljud netipoed selliseid asju isegi välismaale ei saada :( Nii et kui keegi on tellinud selliseid asju edukalt, siis tahaks ka sellest kohast teada :)Tervist, praegu mul on ma ei teagi mis firma nuga, aga plaan ja soov oleks Globali nuga osta kuna olen seda kasutada saanud ja oli küll hea. Kas keegi oskaks ütelda kust neid eestis müüakse ? |
2009-01-16 21:30:01 |
Kes tahab tõesti madalal temperatuuril liha küpsetada kindla küpsusastmeni siis soovitan soojalt osta digitaalne "juhtmega" lihatermomeeter. Ingl k "probe thermometer", paremini ei oska kahjuks tõlkida :P Idee on selles et torkad selle varda liha sisse, niiet varda ots on liha keskel. Vardast tuleb kuumakindel juhe jääb ahju uksevahele, niiet termomeetril näed alati mis temperatuuri juures liha sisetemperatuur on. Ärge ostke mittedigitaalseid termomeetreid, need näitavad saapa numbreid ja ärgi ostke ka neid millega peab pidevalt liha torkimas käima nii et liha mahlad välja lasete pidevalt. Kui sellist termomeetrit kasutada siis on sisuliselt võimatu liha üle- või alaküpsetada, kuna küpsetamise ajal pole sisuliselt mignit tähtsust. Ma panen näiteks kana ahju (näiteks) 150 kraadi juurde, panen termomeetri alarmi 82 kraadi juurde ja lihtsalt ootan kuni see plärisema hakkab ja ongi ideaalselt küpsetatud kana valmis. Tulemuseks tuleb sedasi kõige-kõige mahlakam kanaliha mida ma kunagi olen söönud. Kana nahk tuleb eraldi ära pruunistada (näiteks küpsetamise viimases etapis enne kui see valmis grill sisse lülitada). Allpool on tabel, kus on kirjas millise temperatuurini tuleb erinevaid lihasi küpsetada, et tappa kõik kahjulik. (allikaks ""The Culinary Institute of America: The Professional Chef"). Muide neid temperatuurisoovitus on erinevaid, Heston Blumenthal küpsetas näiteks enda kanaliha vaid 60 kraadi juurde (oma 6 tundi 60 kraadi juures). Sellise termomeetri leidsin muide suure üllatusena mitte kokanduspoes vaid K-rautast! Ma olen laisk ja loodan, et inimesed oskavad küllalt inglise keelt, et sellest tabelist aru saada :P FRESH BEEF, VEAL AND LAMB Rare 57°C Medium rare 63°C Medium 71°C Well done 77°C FRESH PORK Medium 71°C Well done 77°C HAM Fresh ham 71°C Precooked (to reheat) 60°C POULTRY Whole birds (chicken, turkey, duck, goose) 82°C Poultry breasts 77°C Poultry thighs, legs, wings 82°C Stuffing (cooked alone or in bird) 74°C GROUND MEAT AND MEAT MIXTURES Turkey, chicken 74°C Beef, veal, lamb, pork 71°C SEAFOOD Fish 63°C Shrimp, lobster, crab Scallops Clams, mussels, oyster |
2009-01-16 21:00:03 |
Sibulate lõikamisel on minu kogemuses kõige parem nipp lihtsalt asjaga nii kiirelt ühele poole saada, et ei jõua nutma hakata :P Terav nuga on seejuures kohustuslik. Kuid kui on rohkem vaja sibulaid hakkida siis üks asi mis tõesti aitab on kõigepealt sibulad koorida ja siis külma vee alt läbi lasta, mis peseb maha sibula otstest imbuva sibula mahla (enamus sellest väävli mingist ühendist mis paneb silmad vesistama ongi sibula otstes). Muide sibulast välja lenduvad väävliühendid reageerivad silmadel oleva veekihiga, nii et silmadele tekib VÄÄVELHAPE, see selle kipituse tekitabki :D Nii et pole mõtet kõva meest mängida, et sibulate hakkimine ei häiri, endal silmad väävelhapet täis. See oli vist Ramsay kes soovitas kala soomuseid rookida nii, et paned kala suurde prügikotti, siis ei lenda soomused laiali, pole veel jõudnud proovida, mul tõesti pool kööki soomuseid täis kui kala roogin. |