Postitusi: 1
Tiitel: Kokaõpilane
2013-02-27 14:03:59 |
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 88 (MAGUS)[/B] Olen juba mitmeid aastaid seda võistlust jälginud, kuid sel aastal võtsin julguse kokku ja saadan siiski ka oma töö konkursile. Minu esmaesitlus on inspireeritud Muhust ja selle ainetest. Kuigi ma juurte poolest pole muhukas, kuid iga kord kui oma sünni- ja noorusmaa radadele suundun pean ma paratamatult Muhust läbi sõitma. See omaette väike saareke mu oma sünnisaare kõrval, on alati nii südantsoojendav kohake. Lisaks kõigele eelnevale, kui võistlus välja kuulutati polnud mul pikka mõtlemist, mis võiks inspireerida isamaad või teise sõnaga ka kodumaad. Nimelt mõningad kuud tagasi pidin jäädavalt hüvasti jätma oma kõige kallima inimesega - emaga, kes seostub mulle alati kodusoojuse, traditsioonide hoidmise, õige suhtumise ja lastetoa õpetamisega, isamaa ja inimeste austamisega. Ja mu ema meeletult armastas Muhu pätte ehk susse ning ka oma viimasele teekonnale saatsime ta neis. Seega polnud mul kahtlustki, mida konkursile esitada. Ehk mu käesolev töö ongi inspireeritud ühest väikesest osast meie isamaast ning pühendatud oma armsale varalahkunud emale. Korrektsema ning puhtama tulemuse oleksin kindlasti saavutanud, kui oleksin katnud sussid martsipani või suhkrumassiga, kuid seekord ma seda teha ei tahtnud. Ja kuigi klassikaline muhu tikand on tasapinnaline, tundus mulle kolmemõõtmeline, elavaid lilli meenutav lahendus huvitavam. Kunst, ka köögikunst, ei pea olema 100% tegelikkuse koopia :D Pättides on siis kakaobiskviit, mille vahel on kodumetsast korjatud pohlad ja kamavaht, peal on ganache ning kaunistuseks suhkrulilled. Retsept ise on järgmine: MUHU PÄTID Biskviit: 3 muna 1,5 dl suhkrut 1,5 dl jahu 0,75 dl kartulijahu 0,75 tl küpsetuspulbrit 3 spl kakaopulbrit 0,75 dl keeva vett Munad suhkruga tugevaks vahuks, seejärel edasi vahustades lisada keev vesi. Kuivained omavahel segada ning seejärel sõeluda ettevaatlikult munavahu hulka. Valada vormi. Mina kasutasin ruudukujulist vormi (külje pikkus on 22 cm). Küpsetatada 200 C juures 23 min (veidi sõltub ka ahjust). Kui biskviit on valmis ja jahtunud, siis lõigata pooleks ja omakorda ruut poolitada keskelt, et tekiks kaks ristkülikut, mille servad siis teha noaga ümaramaks, et anda veidikene sussi kujule saranasust. Täidis: 300 gr külmutatud pohli 75 gr suhkrut Tilk vett 1 spl kartulijahu Kreem: 400 ml vahukoort 75 gr suhkrut 200 gr vaniljemaitselist magusat kohupiima 200 gr hapukoort 200 gr toorjuustu 4-5 spl kamajahu 4 tl želatiini Kate: 200 gr tumedat šokolaadi 200 ml vahukoort 1 spl võid Vahele kasutasin siis pohli, mille panin suhkruga potti, veidi ka poti põhja vett. Purustasin pohli veidi kahvliga ning kui nad olid keema hakanud, siis lisasin ka kartulijahu, et tekiks veidi želeene hapukas mass. Kui oli jahtunud tõstsin kihi tordipõhjale ning lisasisin peale kreemi kihi, mille tegin siis nii, et vahustasin koore koos suhkruga, seejärel lisasin kohupiima, hapukoore ja toorjuustu, segasin läbi ja lisasin kamajahu kõige lõpus (seda võib ka maitse järgi panna). Selleks, et kreem püsiks tihkemana lisasin veel külmas vees paisutatud ja sulatatud želatiini. Samuti võib maitsenüansiks lisada tõrts alkoholi (nt Vana Tallinnat või sorts konjakit) kreemi, aga mina seda sel korral ei teinud. Kreemiga katsin veel biskviidi pealt ja määrisin ka küljed kokku. Peale seda panin koogi külma tahenema tunniks-paariks. Kui oli tahenenud siis katsin pealt šokolaadiglasuuri või õigemini ganache’ga, mille omakorda tegin nii, et esmalt ajasin vahukoore peaaegu keemiseni pliidil ja siis lisasin tükeldatud šokolaadi ja või kuumale koorele. Segasin nii kaua, kuni tekkis ühtlane pruun mass, mida sai siis edukalt koogile peale valada. Seejärel jälle veidikeseks külma tahenema ja saabki ära kaunistada meelepäraste lillede või muuga. Head nautimist ning hoidkem üksteist ja hoidkem me armast isamaad! |