Postitusi: 2
Tiitel: Kokaõpilane
2014-02-20 21:01:14 |
Olude sunnil tähistan mõned päevad varem Eesti Vabariigi sünnipäeva, seetõttu on ka tort juba valmis, tegelikult isegi kaks torti. Kuna Eestimaistest toiduainetest meenusid mulle esimesena kartul, leib ja kala ning neid kõiki mul kodus ka oli, siis otsustasin, et just nemad hakkavad sünnipäevalaual pearolle mängima. Ja juba hakkasidki mõtted jooksma ja käed tegutsema.. VÕISTLUSTÖÖ NR 7 Esimesena küpsetasin magusa kartulitordi "Kartul kaugete sõpradega" Koogi jaoks kulus 6 kartulit (Princess), pakk võid, 4 muna, peotäis karahelbeid, ca 150g tuhksuhkrut, ca 100g halvaad ning maitseks riivisin taigna sisse ka apelsini ja laimi koort. Karulid aurutasin ja riivisin, segasin kokku muude koostisosadega ning küpsetasin 180 kraadi juures. Kuna kook ise tuli suhteliselt magus, siis katteks tegin hapuka maitsega kreemi. Selleks segasin kokku 1 pk vahukoort, 1 ricotta kohupiimapasta, 1 laimi mahla ning tunde järgi lisasin ka limoncellot. Saadud segu tarretasin želatiiniga. Kaunistuseks "heegeldasin" šokolaadist linikud. VÕISTLUSTÖÖ NR 8 Teisena valmistasin soolase tordi "Heeringas lambanahas" Tort koosneb kokku neljast kihist: 1. kihi jaoks purustasin eelnevalt kuivatatud kadakamarjaleiva ning segasin võiga. 2. kihi jaoks segasin puhastatud ja seejärel purustatud 4 külmsuitsuheeringat hapukoore ja mädarõikaga. Kuna kala oli väga soolane, siis järgmise kihi püüdsin teha hästi maheda. 3. Segasin omavahel 300g toorjuustu, pool pakki hapukoort, 1 laimi mahla, 1 muna ning želatiini, kõige lõpuks lisasin paki vahukoort ning hakitud rohelise sibula. Seejärel lasin tordil tarretuda (antud etapist on lisatud ka fotojäädvustus). 4. Katsin tordi heeringamarjaga ning lisasin lambale kuivatatud leivast jalad, saba ning pea. Palju õnne meile kõigile ja head isu! :) |
2013-02-25 13:05:22 |
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 58 (SOOLANE)[/B] Võileivatort isamaale. Kuna vabariigi sünnipäeval oli lauale plaanitud panna nii heeringat kui ka kiluvõileibu, siis otsustasin soolase tordi valmistamisel mitte kasutada musta leiba ja kala. Samas oli soov kasutada eestimaiseid tooraineid ja maitseid. Seega peale pikka nuputamist valmis selline tort: Millest tort koosnes? 2 pätsi Tosta! Rukkirösti Täidise jaoks kasutasin: 400 g kohupiimapastat 400g 10% hapukoort 300g toorest porgandit 50g maapähkleid 300g täissuitsuvorsti 150g Lepasuitsu suitsujuustu 1 punane sibul 1 suurem õun Sool, pipar, till Katte jaoks kasutasin: 500g põldube 300g porgandit 1 suurem sibul 200g võid tilk viina sool, pipar Kaunistamiseks kasutasin: 5 viilu rukkijahust Saibi (porgandiga) 5 viilu musta leiba Mooniseemned Rosee pipar Tegutsesin järgnevalt: 1. Täidis Koorisin porgandid, õuna, puhastasin sibula ning riivisin peenelt. Röstisin pannil maapähklid ning seejärel purustasin väiksemaks. Hakkisin suitsuvorsti ribadeks. Segasin suuremas kausis kõik lõigutud/riivitud koostisosad, lisasin hapukoore ning poole kohupiimapastast. Maitsestasin. 2. Tordi ladumine Esmalt lõikasin rukkirösti viiludelt ääred. Seejärel ladusin kihiti rukkirösti ja täidise segu, lisasin iga täidise kihi peale ka suitsujuustu viilud. Kõige pealmise rukkirösti kihi katsin 200g kohupiimapastaga, mille jätsin ennist täidises kasutamata. Kohupiimapastale raputasin ohtralt hakitud tilli. Katsin tordi toidukilega ning asetasin ööseks külmikusse „tõmbama“. 3. Kate Pidupäeva hommikul valmistasin tordi lõplikult. Koorisin ja keetsin porgandid. Keetsin oad (kasutasin külmutatud oma aia ube) ning hakkisin-praadisin sibula. Seejärel püreestasin köögikombainis kõik koostisosad (lisasin ka või) ning maitsestasin. Katsin tordi valminud seguga. 4. Tordi kaunistused Tordi kaunistamiseks lõikasin leiva ja Saibi viiludelt ääred. Seejärel rullisin viilud taignarulliga õhukeseks. Saibi viiludele raputasin enne rullimist mooniseemned. Saadud õhukestest viiludest lõikasin välja roosilehed ning püüdsin moodustada neist roosiõisi. Mustast leivast lõikasin välja roosidele lehed ja südamed/kuused tordi külgede kaunistamiseks. Seejärel küpsetasin roosid jm ahjus 200 kraadi juures 10 minutit. Seejärel kaunistasin tordiküljed kuuskede ja südametega (tähistavad Eesti loodust ja armastust Eesti vastu), sünnipäeva puhul lisasin tordi peale roosid ning värviks rosee pipra terakesed. Tordi valmistamisel kasutasin enamjaolt oma aia saadusi ning suitsuvorsti ja -juustuga lisasin lapsepõlve maasuitsu mekki. Kaunistamisel ei olnud eesmärgiks kasutada rahvusmotiive, trikoloori värve jmt, minu jaoks peitus tordi isamaalisus eelkõige koostisosades, mis on iga eestlase laual küllaltki tavalised, kuid tordi sees siiski pisut ootamatud. Palju õnne kõigile! |