Postitusi: 4
Tiitel: Kokaõpilane
2015-03-03 18:04:23 |
Tere andis ikka oodata:) Eelistaksin G.Ramsay raamatut. Head Maarja |
2015-02-24 14:27:05 |
VÕISTLUSTÖÖ NR 32 (MAGUS) Tort "Muhu" Vabariigi aastapäeval ja selle eel mõtleme sageli ajas tagasi – hoides ja väärtustades esivanemate pärandit. Ka isamaaliste tortide võistlusele esitan tordi, mille sisus ja vormis toetusin ühe Eestimaa väikesaare pärandile. Tordi sisus kasutasin pealmise kreemikihina Muhu köögile omast tuhli (kartuli) hapurokka, mida söödi tavapäraselt rõõsa piimaga. Teise paksema kreemikihi tegin vahukoorest kui pidupäeva piimast. Kolmanda vahekihi ja tordi peal olevad kaunistused tegin Muhust korjatud jõhvikate mahlast. Kõik kihid tarretasin. Jätkates pealmise kihi mõtet juurvilja kui eestlaste ühe põhitoiduse kasutamisest, lisasin tordipõhja biskviidile porgandit. Tordi välimuse kujundasin Muhu rahvariiete juures kantava silmadega preesi järgi, millest leiab palju erinevaid käsitsi vermitud mustri variante – olenevalt valmistajast, hetkemoest jms. Preesi mustri joonistamiseks kasutasin looduslikku musta värvi – seepia tinti, mille kasutamist tordil seostan muhulaste kui rannarahvaga, kellele meri on alati andnud olulist toidulisa. Toon siinkohal ära ka tuhli hapuroka retsepti, mille järgi seda valmistas minu vanatädi, valmistab vanaema ja mida kasutasin ise selle tordi tegemisel. Hämmeldust võib tekitada roka koostisainete suur kogus. See saab mõistetavaks, kui mõelda sööjate hulgale – vanasti võis Muhu peres olla ka üle 20 inimese nagu minu vanavanaisa peres oli, tänapäeval tehakse seda toitu aga sageli külapidudeks. Keeta 6 liitrit kartuleid, keeduvett panna niipalju, et pealmisest kihist on kaetud pool. Keeta hästi pehmeks ja kurnata vesi teise nõusse. Kuumad kartulid tampida pudruks ja lisada keeduvesi. Jahutada segu nii palju, kuni saab näpu sisse pista. Segada hulka 0,4 liitrit rukkijahu ja 0,4 liitrit nisujahu. Jätta üleöö hapnema (sarnaselt leivataignaga). Hapnemise kiirendamiseks võib segule lisada natuke leivajuuretist või hapupiima-keefiri. Hommikul ajada segu läbi sõela. Kui segu on maitstes parajalt (meelepäraselt) hapu, siis tuleb seda pidevalt segades madalal tulel keeta vähemalt pool tundi keemahakkamisest. Keetmise ajal lisada 1 tl soola ja 12 kuhjaga spl suhkrut (või maitse järgi rohkem). Jagada kaussidesse ja panna jahedasse seisma, jahtudes läheb hapurokk paksuks kreemiks. Ilusat isamaa pidupäeva! Maarja Saaremaalt |
2014-02-21 14:20:58 |
VÕISTLUSTÖÖ NR 9 Tere, saadan vabariigi sünnipäeva auks võistlusele soolase kausitordi "Sügisene Eesti mets". Idee on emalt ja teostus tütrelt. Tordi lugu sai alguse sügiseses Eesti seene- ja marjametsas, kust korjasime männi- ja kaseriisikaid, millest esimesed marineerisin ja teised soolasin. Edasi jätkus lugu kausikujulise rukkileiva küpsetamisega mõned päevad tagasi. Soolatud kaseriisikatest, oma aia sügavkülmutatud leht-petersellist, peipsi sibulast, natukesest mustast piprast ja Saaremaa Smetanast tegin kreemja seenesalati (köögikombainiga päris peeneks). Selle ladusin tühjaks uuristatud leivakaussi kihiti sama leiva soolavõiga röstitud leivapuruga. Kausitordil on kaunistuseks hallis "samblikuvaibas" kasvavad (marineeritud) männiriisikad, pohlad ja mõned rohututid (porrust). Kausitorti saavad täna õhtul mekkida külla tulevad töökaaslased:) Heade soovidega, Maarja Saaremaalt |
2013-02-23 22:28:58 |
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 25 (MAGUS)[/B] Tere, selle tordi tegu sai alguse juulikuise kodulähedase sini-punase viljapõllu servas, kust noppisin rukkililli, et koguda pea ainsat looduslikku sinist värvi. Ja jätkus mõned päevad tagasi tordi "Rukkilill - meie rahvuslill" valmistamisega. Tordi sisuks on kolmekihiline kakaobiskviit, mis õrnalt immutatud Vana Tallinna likööriga ja vahel koduõue mustsõstardest toormoos ning toorjuustu kreem. Katteks sai lumivalge vahukommimass ning rukkililleõitest jahvatatud jahust rahvuslille motiiv. Palju õnne! Maarja Saaremaalt |