Eesti Sõjamuuseum

Postitusi: 1

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2013-02-25 14:21:28
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 60 (MAGUS)[/B] Sõjamuuseumi kollektiiv tegi Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva puhul tordi, mille jaoks saadi inspiratsiooni kokaraamatust, mida roogade valmistamisel kasutas ka Maria Laidoner. Tegemist on 1899. aastast pärineva noortele perenaistele mõeldud käsiraamatuga, mille paljusid retsepte kiitis kindral Laidoner oma kirjades isiklikult. Kohvitort Ained: 8 muna 200 g suhkrut 100 g jahvatatud oakohvi 200 g kartulijahu Täidis: 5 munarebu ½ kl suhkrut ¼ kl rõõska koort 100 g võid, ja kui täidis ei lähe paksuks, 2 lehte kalaliimi 8 munarebu hõõrutakse suhkruga vahuks, värskelt jahvatatud kohv keedetakse 1 ¼ kl vees. ½ kl sellest peenest sõelast läbilastud kohvist ja kartulijahu segatakse munarebu hulka, viimaks lisatakse juurde kergesti alt üles liigutades munavalgevaht. Sellest taignast küpsetatakse võitud lahtikäivas vormis 3-4 sõõri. Esimene kook pannakase paberiga kaetud koogialusele. Kui koogid lähevad külmaks, täidetakse nad järgmise kreemiga: 5 munarebu hõõrutakse kastrulis ½ kl suhkruga vahuks, juurde kallatakse ¼ kl rõõska koort ja 2 spl kohviekstrakti, pekstakse ruttu puulusikaga või puuvispliga tulel, kuni segu muutub pakslikuks ja hakkab suitsema. Kastrul pannakse külma vee kohale ja pekstakse kreemi edasi. Jahtunult lisatakse juurde vahule hõõrutud lauavõi ja segatakse siledaks. Kui kreem peaks olema vedelavõitu, siis võib sulatada 2 lehte valget kalaliimi 1 spl keevas vees ja jahtunult kreemi juurde segada. Kohvivõõp Ained: Klaas tolmsuhkrut 3 tl oakohvi 3 tl jahvatatud kohvi keedetakse 4 spl veega, kuni vaht pealt kaob ja paks põhja langeb. Kohvivedelik segatakse hoolikalt suhkruga läbi ja tarvitatakse tortide peale ja servadele määrimiseks.