Postitusi: 5
Tiitel: Kokaõpilane
2015-02-25 13:31:35 |
VÕISTLUSTÖÖ NR 65 (MAGUS) Ajalistesse raamidesse küll enam ei mahu, kuid peojärgse päeva töine hommik on nõudnud oma.... Siiski ka pildike meie eilsest magustoidust. Sel korral oli vaja kostitada tordiga suuremat hulka peokülalisi ja sellest tulenevalt sai kook lihtne ja juba läbiproovitud sisu-kattega: Pühalepa seelikutriibustiku all peidab end šokolaadine toorjuustuvaht kakaoga biskviitpõhjal. |
2014-02-26 00:15:58 |
VÕISTLUSTÖÖ NR 91 Meie lauale jõudis pidupäeva puhul kaks "tikandiga" kaetud ja väikse seesmise vimkaga torti: Kohviga immutatud kakaobiskviidi vahel tumeda šokolaadi-vahukoore kreem ja meie trikoloor (tarretatud koor, kohv ja värvitud mahl). Katteks veel šokolaadi ning vahukoorest muster. Sinist ei õnnestunud kuidagi sinisena pildile saada ja eks ta natuke liialt tume vist ka välja kukkus, aga enne pidulikku lahtilõikamist ei saanud ju ka päris täpselt kontrollida. Lipuosa tarretasin eraldi kiht kihi haaval väiksemas ümmarguses koogivormis ning lõikasin omakorda sellest veel väiksema ringi välja. Kui see osa oli biskviidile asetatud, ümbritsesin muu täidise ja teise biskviidikihiga. VÕISTLUSTÖÖ NR 92 Tõestamaks, et munal ja munal on vahe, on laotud kõrvuti ja kohakuti kahest erinevast "munamargist" küpsetatud biskviit. Immutamiseks mahl ja natuke rummi. Vahel mõnusalt rammus võikreem, millega joonistatud ka "tikand". Katteks ja külgedel veel ka kohupiimapastat. Tegelikult nii palju ikkagi patustasin, et kollasemas biskviidis on üks rebu rohkem kui valgemas ja selgema kontrasti saavutamiseks ei julgenud ka mahlaga liialdada. Viimase tõttu jäi kook minu maitsele natuke kuivaks. |
2013-02-25 18:28:25 |
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 64 (SOOLANE)[/B] Soolane "tort" on variatsioon paljude sõprade soovist näha aastapäevalaual klassikalist kiluvõileiba (must leib, või, vürtsikilu, keedetud muna, roheline sibul). Arendasin mõtet natuke moodsamaks edasi. Natuke pimesi, sest ise ma kilu üldse ei söö:) ja sokutasin sisse ka mõned mittekiluampsud. Kokku tuli "Kilusuupistete kuhil", mis ehk üsna tinglikult tordiks liigitub. Kõige alumiseks kihiks on ümmarguses koogivormis tarretatud mustale leivale nö kilusalat (tükeldatud filee, keedetud muna, kodujuust, hapukoor, till, maitseained) ja lõigatud see käepärasteks sektoriteks. Teises kihis on erinevaid rulle. Näkileivarull kiluvahuga, munavalgerull (praetud) klassikalise täidetud munade täidisega ja köidetud rohelise sibulaga, kilufileerull samuti munakollasetäidisega. Seejärel klassikaliste võileibade tasand. Ja kõige peal kilu-sibula-toorjuustu-musta leiva trühvlid õhukese parmesani paneeringuga ning muna-kurgi-toorjuustu trühvlid kaetud riivleivaga. |
2013-02-25 18:11:01 |
[b]VÕISTLUSTÖÖ NR 63 (MAGUS)[/B] Minu selleaastane Eesti sünnipäevatort jätkab eelmisel aastal alustatud rahvariideseeliku teemat. Sel korral on kirevad triibud peitnud end aga koogi sisse. Värvikirev sisu pärineb vanaemade-emade kodustest hoidistevarudest ja töö pealkirjaks seetõttu "Vanaema sahvririiul". "Triibuseeliku" biskviidikihtide vahel (mis pidanuks olema küll hoopis kollasemad) peidavad end maasika- ja rabarberimoos, keefiritarretis, martsipan (sinine) ja natuke šokolaadi. Katteks samuti tarretatud keefir, külgedel illustreerivad ideed martsipanist moosipurgid, piimakannud, jahupotsikud, jms. Maitsete paljusus oli esiti veidi hirmutav, kuid tuli tõdeda, et hapukas vastandus mõnusalt magusale ja keefiri mahedus sidus koogi ilusti tervikuks. |
2012-02-26 14:27:54 |
Olen mitu aastat seda võistlust piilunud, kuid osalen sedapuhku esimest korda. Isamaaline tõlgendus võileivatordist päädis kulinaarse oodiga Eestimaa loodusele ja metsale. Tulemuse võileivatordiks nimetamine on tegelikult ehk natukene eksitav, sest sisaldab see üksnes paari viilu röstsaia (ühe kihi jagu). Tahkemad kihid on hoopis nn spinatibiskviidist (sellest on lõigatud ka puufiguurid koogi peal), mille idee leidsin kunagi hoopis lõhesuupisteid plaanides siit: http://tahtikokkab.blogspot.com/2011/01/spinati-lohe-rull.html Vastavalt hele-tumeduse astmele lisasin spinatile juurde ka lehtpeterselli ja tilli. Vahel on suitsukana ja konservvirsiku kihid, mida ujutab üle karriga maitsestatud hapukoore-majoneesi segu. Magusa koogi inspiratsiooniallika tunneb eksimatult pildilt ära ning tundub, et muhu tikandi motiiv on sel aastal ka erakordselt populaarne. Sisu puhul soovisin korrata kihiti samu kontrastseid värve (purustatud kuivatatud must ploom ja kollane virsik) ning nädal varem tehtud väike katse nendega ka suurepäraselt õnnestus ning läbilõige jäi mõnusalt triibuline. Sedapuhku aga kiirustasin ja puterdasin vist liialt ning värvid ei eristunud nii selgelt (või polnud vanaema nuga piisavalt terav, kes teab :)). Lisaks nimetatutele sisaldab kook veel toorjuustu-vahukoore-muna segu ning üht kihti martsipani koogi sees ning teist loomulikult ka peal. |