Postitusi: 5
Tiitel: Kokaõpilane
2010-09-22 01:49:34 |
Ilmselt oligi siis selle nädalase säilitamisega mõeldud seda, et ta mitte ei lähe pahaks peale seda nädalat vaid ta lihtsalt ei pea nii kaua vastu! See vist umbes sama, et kui teed moosisõpradele ühe purgi maasikamoosi, siis pole seda vist mõtet keldrisse viia... Aga ära proovisin. Tšatni tegemise ma mõtlen. Lappasin muidugi mööda Internetti samuti chutney retsepte ja neid on liialdamata miljon ja igaüks pisut erinev - seega on see ikka üks iga perenaise oma käekirja järgi tehtud üts õite maitsev moos. Ma võtsin tšillit ja küüslauku ja punast sibulat ja rosinaid ja fariinisuhkrut ja ingverit ja ausõna täiesti ettejuhtuvat äädikat mida parasjagu külmikus oli (vist veini) ja siis esimeseks katsetuseks kaks banaani ja sutsu soola ja ajasin kogu kupatuse siis keema. Plökerdasin mis ma plökerdasin aga esimese katsetuse jaoks tuli ikka täitsa priima! Iseasi kas ta nüüd just tšatni nime võib kanda aga hää moos on sellegipoolest. Järgmiseks korraks panen kõrva taha, et katsun sibulad ja tšilli ennem banaanide lisamist veidi rohkem läbi hautada, fariinisuhkru võib täiesti vabalt asendada tavalise pruuni suhkruga (miks ka mitte valge?) ja äädika otsin mingi tumedamat sorti (mul on millegipärast tunne, et siis tuleb kuidagi "tõmmum" see asi ja mitte selle sõna värvilises tähenduses) Ja miks mitte lisada äkitse veel veidike jalopenat, et vürtsikam saaks? Igaljuhul järgmisena läheb katsetamisele mango - aga need 10 kroonised (niipalju just maksiski viimati mango kilo baltijaama turul - ilmselt need ongi need Pärnu-Jaagupi mangod!!!) peavad veidi toas veel küpsema. Banaane saab ka turult praegu veel mõnes kohas lausa 6 krooni kilo - sellised pruunid ja lögased juba aga tšatnimoosi jaoks ideaalsed! Aga ilmselt viimaseid päevi... Igaljuhul julgustan kõiki proovima, kellel katsetamata! Hää vaheldus meie traditsioonilistele pohla-, õuna-, maasika- ja mustikamoosidele. |
2010-09-16 01:49:17 |
Ostsime suvel Mustjalast banaanitšatnit ja nüüd muud ei tahakski. Igastahes plaan ise teha proovida. Vaatasin siin mangotšatni retsepti ja tekkis küsimus, et miks ta külmikus ainult kuni nädal säilib? Mis temaga siis juhtub? Mis tegema peaks, et ta ikka purgis mul talveni vastu peaks? Kas tuleb kauem hautada või rohkem suhkrut panna? Kange tahtmine on proovida ja kui välja tuleb, siis teeks kohe rohkem talveks sisse ju. Praegu head värsked Eesti banaanid ja mangod turult võtta :D Ja kes on teinud, siis oskab ehk mõne hää nõuandega toetada - et mida kindlasti teha ja mida kindlasti mitte teha. ruta |
2010-07-08 20:01:24 |
Kasutan seda sama teemat oma edastisteks moosiheietusteks. Praegu vist paljudel aktuaalne teema. Ma nüüd täielikult moosi lainel ja pea iga õhtu on pott tulel. Iga moos ikka vahutab täiesti erinevalt, seega see vahu teema hakkabki ennast läbi katse-ekistusmeetodi ammendama. Nüüd aga kuna teen selliseid moose nagu kirsimoos, aprikoosimoos, esimest korda, siis tekivad ikka jälle küsimused. Nimelt kirsid on ju ise üsna hapud. Panin ohtralt suhkrut ja keetsin ikka kaua-kaua. Moosivedelik sai hää ja magus, aga kirsid sääl sees jäid ikka hapukaks! Ei tea kas nad seistes nüüd võtavad seda moosimagusust ikka endasse ka? Ja ega ma ilma paksendajata seda moosi paksuks ei saandi. Oleks jälle kompott tulnud muidu. Aprikoosidega tuli asi kõige paremini välja. Moos tuli selline paks ja karamelline ja oi kui hää. Ainult et kilost aprikoosidest tuleb välja ainult kaks tillukest purki moosi. Seega kellel eelmiste aastate kogemused - millal see kõige parem aprikoosi hooaeg on, millal tasuks suuremas koguses neid turult hankima minna? Praegune 28-38 krooni kilo on päris soolane. Paar nädalat tagasi oli 20 krooni kilo. Ei tea kas siis nende hooaeg hakkab ka niiöelda otsa saama? Ja magasin kõikse parema aja maha? Nagu väärtpaberi turul kauple, et muudkui rihi põhja :D tänud ikka jälle ette! |
2010-06-22 23:23:05 |
Oh kui palju häid ideid - tänud! Tänaseks teine moositegu õhtu seljataga. Proovisin seda trikki, et ootasin päris tükk aega et vaht koguneks ja siis kaapasin jälle oma kulbiga - see mul selline lame plastikust nagu väike taldrik. Juba parem, aga ega kogu vahtu kätte ikka ei saa. Maasikad ujuvad ju pinnal ja neid peab kulbiga alla suruma, et pealt vahtu kaapida. Küllap mul see moos ka rohkem nagu maasikasupp - igast moosipotist saan iga nelja purgi moosi kohta ühe suure pudeli siirupit veel kauba peale. Aga ma leiutasin sellise triki, et kui moosi purki panna siis tõuseb vaht pinnale ja siis enne kaanetamist kaapasin suurema veel teelusikaga ükshaaval igalt purgilt pealt ära. Nüüd tuleb ära õppida kuidas selline dzemmi keetmine käib. Sest seni ikka selline terved-maasikad-siirupis versioon. Mu vanaema tegi sellist ja nüüd ma ka teistmoodi ei oska. |
2010-06-21 21:24:07 |
Kasutasin küll otsingut kuid ei leidnud, kas sellel teemal siin juba juttu olnud. Nimelt ma olen ikka väga algaja moosi keetja. Nüüd aga kui elan lausa turu kõrval, siis on lausa patt jätta need maasikad, vaarikad, aprikoosid ja kirsid moosiks keetmata. Täna siis alustasin maasikatega. Isegi kui pliit ujus punase siirupi sees, suitsuandur karjus kärssavatest maasikatest tuleva tossu peale ja lapsed kisasid, ei andmud ma veel alla. Aga asi mida mina ei oska või ei saa hakkama on vahu eemaldamine. Ükskõik kuidas ma selle vahukulbiga seal võimlen läheb kõik vaht potti tagasi ja kogu moos on kaetud ühtlase valge kihiga. See vaht ei muutu ju selliseks paksuks, et seda kätte saaks. Vajub vahukulbi aukude vahetl potti tagasi. Praegu vaatan moosipurgid ka sellised vahused. Ei tea kas nüüd läheb käärima? Ühesõnaga kanged moosikeetjad, aidake palun algajat - kuidas oleks õige seda vahtu eemaldada? Äkki peavad vahukulbil väiksemad augud olema? Proovisin ka tavalise lusikaga siis mööda ääri sõita, aga ei aidanud see ka. Ja tegelikult küsiks kohe ühe soojaga ka seda et kuidas ja kas toormoosi säilitatakse? Kas selle võib ka keldrisse viia - ei lähe pahaks? Või tuleb sügavkülma panna? Või hoopis tavapärasest rohkem suhkrut? Seega suured tänud kohe ette kõigile avitajatele! Moosikeetmiskatastroof Ruta |