Aangelicka

Postitusi: 1

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2015-09-07 18:31:54

 

Koduste toitude valmistamisest on saanud tänapäeval hoopis uus elustiil, mille tegemistest avalikult edastamine on kogunud üha rohkem tähelepanu interneti valdkonnas. Tundub, et aina suurem osa elanikkonnast, sealhulgas nii eestis kui ka väljasool elavatest eestlastest on hakanud kodust toidu tegemist üha rohkem hindama. Ajapikku on aga meie toidukultuur sedavõrd edasi arenenud, andes meie traditsioonilistele roogadele juurde mitmekülgsust ja eripära. Inimkond on selle kõige juures muutunud julgemaks katsetama uusi maitseelamusi,mis tulenevadki enamjaolt erimaailma rahvusköögist.

Meie kodus ei kulu igapäevaste toidualaste tegemiste juurde palju aega ning ka pitsa valmistamisest on kujunenud juba omaette traditsioon. Olgu see siis reede õhtune suupiste, millega oma külalisi võõrustad või hoopis soe ja kosutav lõuna amps. Selle retsepti valmistamise jaoks ei pea sa omandama erilist kokameistri annet. Piisab vaid elurõõmust, midagi uut katsetada ja järgi proovida. See on ülilihtne pitsa taigna retsept ning juba mitmel korral meie ahjust välja tulnud, ei ole see meil veel kordagi söömata jäänud. Üks vaieldamatu lemmik! Retsepti vaatamiseks vajuta järgnevale lingile

Pitsapõhi:

  • 15 grammi soola
  • 7 grammi kuivpärmi
  • 500 grammi jahu
  • 350 Milliliitrit käesooja vet
  • 2 teelusikat suhkrut
  • 120 Milliliitrit oliiviõli
  • Pitsakate
  • 100 Milliliitrit tomatikastet
  • Värske basiilik
  • Mozzarella juustu

Pitsa taigna valmistamiseks aseta kõigepealt kaussi käesoe vesi, mille juurde lisa sool, suhkur ja kuivpärm. Sega kõik koostisosad omavahel korrallikult läbi ja nirista vaikselt juurde umbes kaheksakümmend milliliitrit oliiviõli. Kui kõik koostisosad on omavahel segunenud, lisa juurde jahu. Jahu lisamiseks on soovitav kasutada sõela,sest sedasi saad jahu järk-järgult ja ühtlaselt lisada. Sedasi jahu lisades, jääb pitsapõhi ahjust välja võttes pehme ja kohev. Jahu segades märkad isegi, et taigen jääb suhteliselt kleepuv, mis on selle retsepti juures täiesti normaalne. Muretsemises pole siin põhjust.Taigent tuleb veel umbes viis minutit segada, mille juures on heaks abimeheks spaatel või puulusikas.

Kui taigen on läbi segatud, aseta taigen plaadile, mida tuleb eelnevalt õliga määrida.Selle lihtsustamiseks kasuta õlist pintslit, millega on kerge ja mugav taigen üleni katta. Sedasi ei jää ka taigen kuiv ja tagab ka selle, et taigen ei jääks plaadi külge kinni. Ahjuplaat,mille peale taigna asetad, peaks olema piisavalt sügav ,sest taigen hakkab  ahjus küpsedes kerkima.

Kata taigen toidukilega ja jäta umbes paariks tunniks kerkima. Kui soovid pitsat juba samal päeval küpsetada, siis kindlasti hoia taigen piisavalt soojas kohas,et pärm saaks hoogsalt eluvaimu sisse. Mina jätan taigna tavaliselt terveks ööks kerkima,sest nii on pärmil piisavalt palju aega taignas elutseda. Kasvades annab pärm välja orgaanilisi happeid ja alkoholi, mis aitab kaasa nii maitsele kui ka taigna tekstuurile. Olen sel moel valmistanud enamus leivad kui ka saia retseptid ning pean seda suurepäraseks meetodiks.

Kui taigen on piisavalt kaua kerkinud, soojenda ahi sajakaheksakümne kraadini.

Katte jaoks vala kaussi tomatikaste, mille juurde  lisa paar puhtaks pestud basiiliku lehte. Basiilik annab kastmele imelise aroomi ja maitse. Mida kauem hoida basiiliku lehed tomatikastmes, seda tugevam on selle möju kuid piisab vaid viiest kuni kümnest minutist. Vala tomatikaste ühtlaselt pitsapõhja peale,mille juurde lisa mozzarella juustu. Juustu paneb piisavalt palju, et põhi oleks korralikult kaetud.

Selline on siis margariita pitsa kuid katte  peale valmista endale meelepärased lisandid.Olgu need siis salaami, seened või vorstiviilud.Vorstiviile pole tarvis enam peenemaks hakkida ja neid võid ükshaaval peale panna.

Kui ahi on piisvalt kuum, pane pitsa ahju ja lase sel umbes kakskümmend minutit küpseda. Ahjust välja võttes ja enne serveerimist, lase pitsal veel paar minutit jahtuda.

Loodan, et seda retsepti järgides ei jäänud midagi arusaamatuks ja selle retsepti järgi valmis ka sinul imeline pitsa !  Kui sul aga tekkis mõni küsimus või hoopis omapoolne idee, siis võta meiega ühendust. Ära unusta kommenteerida ja jagada ka oma meedidaväljundites.

Ciao Itaalia Köögist!

 

http://www.youtube.com/channel/UC-xvjH4viuVzOE2ucvTmDuA/about

 

http://plus.google.com/u/1/104477137869749150540/about

 

http://twitter.com/ItaaliaKook

http://www.facebook.com/Itaaliakook

 

http://itaaliakook.tumblr.com/

https://www.pinterest.com/itaaliakook/