SigneP

Postitusi: 5

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2015-03-04 18:51:56
Meil on OTT süsteem pop ehk Otse Tootjalt Tarbijale. Iseenesest tore algatus aga ettetellimine nõuab planeerimist ja mul läheb alati meelest ära. Suvel võtavad talunikud rohkem kaupa kaasa, siis on lihtsam ja jääb nn juhukundedele üle. Talveperioodil aga peab kindlasti tellima ja see toimub suht vara. Vabatahtlik korjab tellimused kokku esmaspäeval ja turg ise on neljapäeviti. Samas tore on toetada kohalikke ja rahvast käib ikka väga palju. Rannast tuuakse vahel värsket kala, leivaküpsetajad käivad kohal, liha-muna-piima-kana jms pakutakse ka.
2015-03-04 18:23:20
Huvitav, mis Sikupilli Prismas toimub. Eile olid letid osaliselt ikka nii tühjad kui tühjad. Banaane ma ei leidnudki :)
2015-02-24 17:00:36
VÕISTLUSTÖÖ NR 36 (MAGUS) Otsustasin siis ka lõpuks osaleda peale suuri kõhklusi. Esimest korda. Hakkasin sügusel üle pika aja taas tegelema koorilauluga ning oma pisikese kooriga EW aastapäevaks valmistudes tuli meelde tuletada ka hümn. Kuna olen lapsena pisut muusikat õppinud ja loen nooti, tekkis idee proovida hümn koos sõnadega tordiks vormida. Põnev oli ka, kuna ma pole siiani martsipaniga kunagi mässanud ega sellist tüüpi kondiitrinippe proovinud. Tordis on kasutatud musta leiba, pohli, võid, suhkrut, kohupiima, vahukoort, zelantiini, martsipani. Esiteks võtsin musta leiva sisu, purustatud külmutatud pohlad, suhkru ja sulatatud või ning segasin need kõik kokku. Seejärel vahustasin teises kausis vahukoore, lisasin kohupiima ja külmutatud pohlad, suhkru ning sulatasin sekka źelantiini. Aineid üle ei kaalunud aga pohli läks ikka palju :) Lahtikäivasse vormi läksid vaheldumisi neli kihti alustedes leivast. Seejärel panin tordi mõneks tunniks külma ja hiljem kaunistasin martsipaniga, millele joonistasin peale noodid. Maitsmisega teeme algust õhtul.
2015-02-24 16:48:12
Maarja Saarelt:
Tort "Muhu" Vabariigi aastapäeval ja selle eel mõtleme sageli ajas tagasi – hoides ja väärtustades esivanemate pärandit. Ka isamaaliste tortide võistlusele esitan tordi, mille sisus ja vormis toetusin ühe Eestimaa väikesaare pärandile. Tordi sisus kasutasin pealmise kreemikihina Muhu köögile omast tuhli (kartuli) hapurokka, mida söödi tavapäraselt rõõsa piimaga. Teise paksema kreemikihi tegin vahukoorest kui pidupäeva piimast. Kolmanda vahekihi ja tordi peal olevad kaunistused tegin Muhust korjatud jõhvikate mahlast. Kõik kihid tarretasin. Jätkates pealmise kihi mõtet juurvilja kui eestlaste ühe põhitoiduse kasutamisest, lisasin tordipõhja biskviidile porgandit. Tordi välimuse kujundasin Muhu rahvariiete juures kantava silmadega preesi järgi, millest leiab palju erinevaid käsitsi vermitud mustri variante – olenevalt valmistajast, hetkemoest jms. Preesi mustri joonistamiseks kasutasin looduslikku musta värvi – seepia tinti, mille kasutamist tordil seostan muhulaste kui rannarahvaga, kellele meri on alati andnud olulist toidulisa. Toon siinkohal ära ka tuhli hapuroka retsepti, mille järgi seda valmistas minu vanatädi, valmistab vanaema ja mida kasutasin ise selle tordi tegemisel. Hämmeldust võib tekitada roka koostisainete suur kogus. See saab mõistetavaks, kui mõelda sööjate hulgale – vanasti võis Muhu peres olla ka üle 20 inimese nagu minu vanavanaisa peres oli, tänapäeval tehakse seda toitu aga sageli külapidudeks. Keeta 6 liitrit kartuleid, keeduvett panna niipalju, et pealmisest kihist on kaetud pool. Keeta hästi pehmeks ja kurnata vesi teise nõusse. Kuumad kartulid tampida pudruks ja lisada keeduvesi. Jahutada segu nii palju, kuni saab näpu sisse pista. Segada hulka 0,4 liitrit rukkijahu ja 0,4 liitrit nisujahu. Jätta üleöö hapnema (sarnaselt leivataignaga). Hapnemise kiirendamiseks võib segule lisada natuke leivajuuretist või hapupiima-keefiri. Hommikul ajada segu läbi sõela. Kui segu on maitstes parajalt (meelepäraselt) hapu, siis tuleb seda pidevalt segades madalal tulel keeta vähemalt pool tundi keemahakkamisest. Keetmise ajal lisada 1 tl soola ja 12 kuhjaga spl suhkrut (või maitse järgi rohkem). Jagada kaussidesse ja panna jahedasse seisma, jahtudes läheb hapurokk paksuks kreemiks. Ilusat isamaa pidupäeva! Maarja Saaremaalt
Nii andekas! Eriti meeldib mulle taustalugu.
2015-02-24 16:46:50
Frieda:
Minu tort isamaale on sel aastal taas inspireeritud Eesti metsadest. Lubage esitleda - pohla-kodujuustutort, peaosades pohl, (biskviidist) sammal ja (šokolaadist) puukoor.
Nii kaunis! Üks minu selle aasta lemmikutest!