Hummus bi tahini ehk kikerhernepasta

Hummus on maitsev ja mõnus kikerhernepasta, mis on populaarne Lähis-Idas ja Araabiamaades.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

400 g purk konservitud kikerherneid

4 sl oliiviõli

2-4 sl tahiini seesamipastat

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

veidi peenestatud küüslauku soovi korral

1 sidrun

soola ja musta pipart

Valmistamine

Suru kikerherned, veidi vett, sool, pipar, sidrunimahl ja vürtsköömned ja/või küüslauk pudruks (nt köögikombainis).

Lisa oliiviõli, maitsesta soovi korral tahiiniga (siis saad hummus bi tahini) ja pane segu kaussi. Kui hummus on liiga paks, siis sega juurde veidi vett või oliiviõli. Õige hummus peaks olema kreemjas ja pehme, ent mitte vedel.

Serveerimine:

  • Serveeri röstitud pika saia või pitaleivaga, kuid hummust võib kasutada ka nt keedetud munade täitmiseks.
  • Kaunistamiseks võid kasutada paprikapulbrit, sumahhi, hakitud maitserohelist, peenestatud vürtsköömneid, keedetud kikerherneid vm.

Alternatiivid:

LISA KOMMENTAAR

inki
postitatud 04.02.2008 15:07

hummus on niii hea! siin pole välja toodud aga mina panin tahiinit ühe supilusikatäie ja jäi väga mõnus.

Kristelle
postitatud 22.06.2008 20:24

Hummust võin süüa iga päev ja põhimõtteliselt teen seda vähemalt 3 korda nädalas. Kuna mulle meeldib hummus spicyna siis lisan omatehtud chilliga seisnud oliiviõli!! Hummust pole vaja ka alati lavaši või pitaga süüa, mõnus on seda nahistada ka kurgi ja porgandi kangidega. Siis tuleb valmistamisel tsipa (1tl) rohkem õli lisada. Aga samas olen hummust ka täistera leivale määrinud- Hummus a la Eesti! Jube hea!

S.
postitatud 15.10.2010 11:08

Mina olen seesamipasta asemel mõnikord röstitud seesamiseemneid pannud. Annab ka sellise mõnusa maitse.

Marie
postitatud 15.10.2010 11:09

Minu arvates hea lihtne retsept. Olen varem ka mitmeid samalaadseid proovinud ja paljudes liibanoni restoranides söönud. Ainult et mulle isiklikult tundus, et sidrunimahla sai veidi palju.

Riina
postitatud 13.06.2012 12:03

mul küüslauku kodus ei olnud ja asendasin selle komponendi värske karulauguga, tulemus väga maitsev, õrn küüslauguline. :)

rolexparts
postitatud 17.09.2012 22:04

Kust saada tahiinat? Seda ülal mainitud seesamipastat?

Aari
postitatud 27.12.2012 20:20

Viimati ostsin tahiinit türgi poest, mis asub Radissoni vastas, selle nimi oli vist Güllüoglu vms. Siiani parim hinna-kvaliteedi suhe, mille Tallinnas leidnud olen. Kindlasti on tahiinit ka Kaubamaja toiduosakonnas/delis.

Liis
postitatud 03.04.2013 18:31

Tere! Kas keegi oskab ehk aidata, kust Tartus võiks kikerhernest leida ning tahhiinipastat? Ette tänades, Liis.

V.
postitatud 09.04.2013 09:30

Me tegime vanasti pidevalt tahiini asemel seesamiseemnetega, mida ise röstisime ja uhmris peenestasime. Aega ja vaeva kulus rohkem, aga teist nii maitsvat hummust pole kunagi kuskil saanud. Ka konsistents peab õige olema, selline teraline, tavaliselt on poe või restorani oma liiga peeneks pudrustatud, tundub, et kõige halvem tulemus jääb saumikseriga.

mari-liis
postitatud 14.10.2013 21:39

minu esimene hummusetegu ja täitsa-täitsa. Muudatused mida tegin: 1 sidruni asemel pool - arvan, et hea otsus, sidrunit on tunda, aga õrnalt-parasjagu oliivõli asemel tšilliga seisnud oliivõli - väike vürts annab vunki Ja mida teeksin järgmine kord: võtaksin väiksema küüslauguküüne - selle koguse jaoks oli terve pontsakas küüs palju VÄHEM TAHIINI - 2spl asemel 1 peaks täitsa paras olema, hetkel on naaatuuukene liiga tahiinine. TEGELIKULT sai ka praegu hea hummus, aga siis oleks fantast.

Kati
postitatud 19.11.2013 15:03

Tartus olen nii tahinit kui kikerherneid ostnud Kaubahalli Biomarketist.

:)
postitatud 13.05.2015 11:24

Minu türklasest sõbranna soovitas tahinit ise teha. Selleks tuleb röstida ports seesamiseemneid kuival pannil. Röstitud seemned jahvatada kohviveskis ning seejärel jahvatatud seemned segada mõne supilusikatäie õliga (seesamiõli, kui on võimalus). Seemnete rõstimisel tuleb aga silmas pidada, et mida tumedam röst, seda intensiivsem ja mõrum maitse!

Hexy
postitatud 06.03.2016 22:35

Maitsev hummus, mul sai sidrunit pisut palju, aga sobis sellegipoolest.