Tapenade (provanssaali k. tapenada) ehk "oliivikaaviar" kuulub hors d'œuvre lauale, kus seda süüakse enamasti viilutatud saiaga. Joogiks sobib ideaalselt Pernod.
Muide, nime on saanud see roog hoopis provanssaalikeelsest sõnast tapeno, mis tähendab kappari õienuppu (kapparipõõsas on tapeneï. Ehk siis kuigi tuntud eelkõige oliivipastana, siis kapparid on KOHUSTUSLIK komponent!
Tambi oliivid, kapparid, anšoovised ja küüslauk tugevas marmoruhmris peeneks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga, soovi korral nt ka sidrunimahla ja tüümianiga. Lisa niipalju õli, kui saad kreemja pasta.
Lihtsam variant: pane kõik ained v.a. oliiviõli köögikombaini või kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Nirista ja sega juurde oliiviõli.
Nipid ja soovitused:
Parimad on kividega oliivid (ideaalis mustad Niçoise või Kalamata oliivid). Eemalda kivid nii: tambi oliivid lõikelauad pudrunuiaga katki, siis urgitse kivid välja.
Kapparid - kas soolas või soolvees - tuleb hoolega puhtaks loputada ja kuivemaks pigistada.
Soovi korral maitsesta küüslaugu, loorberi, sinepi, tüümiani, rummi või konjaki/brändiga.
Tapenade ehk Provanssaali kappari-oliivipasta
Tapenade (provanssaali k. tapenada) ehk "oliivikaaviar" kuulub hors d'œuvre lauale, kus seda süüakse enamasti viilutatud saiaga. Joogiks sobib ideaalselt Pernod. Muide, nime on saanud see roog hoopis provanssaalikeelsest sõnast tapeno, mis tähendab kappari õienuppu (kapparipõõsas on tapeneï. Ehk siis kuigi tuntud eelkõige oliivipastana, siis kapparid on KOHUSTUSLIK komponent!