Tapenade ehk Provanssaali kappari-oliivipasta

Tapenade (provanssaali k. tapenada) ehk "oliivikaaviar" kuulub hors d'œuvre lauale, kus seda süüakse enamasti viilutatud saiaga. Joogiks sobib ideaalselt Pernod.
Muide, nime on saanud see roog hoopis provanssaalikeelsest sõnast tapeno, mis tähendab kappari õienuppu (kapparipõõsas on tapeneï. Ehk siis kuigi tuntud eelkõige oliivipastana, siis kapparid on KOHUSTUSLIK komponent!

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
20 minutit
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

200 g terveid musti oliive (Niçoise või Kalamata)

3 sl kappareid

2-4 anšoovisefileed

1 küüslauguküüs

soola ja musta pipart

0,75 dl e. 5 sl külmpressitud oliiviõli

Soovi korral:

2 tl hakitud värsket tüümiani

0.5 sidruni mahl

Valmistamine

Tambi oliivid, kapparid, anšoovised ja küüslauk tugevas marmoruhmris peeneks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga, soovi korral nt ka sidrunimahla ja tüümianiga. Lisa niipalju õli, kui saad kreemja pasta.

Lihtsam variant: pane kõik ained v.a. oliiviõli köögikombaini või kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Nirista ja sega juurde oliiviõli.

Nipid ja soovitused:

  • Parimad on kividega oliivid (ideaalis mustad Niçoise või Kalamata oliivid). Eemalda kivid nii: tambi oliivid lõikelauad pudrunuiaga katki, siis urgitse kivid välja. 
  • Kapparid - kas soolas või soolvees - tuleb hoolega puhtaks loputada ja kuivemaks pigistada. 
  • Soovi korral maitsesta küüslaugu, loorberi, sinepi, tüümiani, rummi või konjaki/brändiga.
  • Tapenade säilib kuni 4 päeva külmkapis.

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp, retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (Aprill 2020).

LISA KOMMENTAAR

Liisi
postitatud 03.10.2010 22:50

Maitsev. Kasutasin mozzarella-oliivipirukate valmistamiseks.

Pille
postitatud 18.02.2020 22:46

Pikantne, aga mõnus. Õhukene kiht baguette-saia viilul :P