8. aprill on rahvusvaheline romade päev, mil tähistatakse roma kultuuri rikkalikuust ja võlu. Aga mida me teame romade toidust?
Kuigi romad on algselt pärit Indiast, siis Euroopa romade köögikultuur on tugevalt Euroopa mõjutustega. Lisaks India ja Lõuna-Aasia mõjudele on romade kööki mõjutanud ka Ungari, Albaania, Rumeenia ja Balkani köögid. Loomulikult sõltub etniliste romade toidulaud sellest, kus nad elavad. Eesti romade ja Iiri romade (travellers) toidulaud erineb kindlasti oluliselt Balkani poolsaare romade toidulauast.
Wikipedia kirjutab, et romade road on tihti üsna vürtsikad. Kasutatakse palju paprikapulbrit, küüslauku ja paprikaid. Kartul on üks põhilisemaid toiduaineid.
Siin väike valik Wikipedias välja toodud romade roogid:
Ardei umpluți - täidetud paprika; levinud pühaderoog
Sarma (ka salmaia, sodmay) - kapsarullid riisi, tomatite ja lihaga
Pirogo - traditsiooniline magustoit, mis sisaldab mune, rosinaid, kreeka pähkleid, ananassi, suhkrut, võid, munanuudleid ja kodujuustu.
Pufe - praetud tainas
Xaritsa - praetud maisileib
Bogacha - küpsetatud leib
Xaimoko - küülikulihaga roog
Cigányturo -
Sax Suklo - hautis
Mămăligă - kollane maisimannapuder (polenta)
Janija - veise-köögiviljahautis tomatitega
Kafa - kohv
Chao - tee, ida juuakse suhkru ja piima või sidruniga