Roma köök

8. aprill on rahvusvaheline romade päev, mil tähistatakse roma kultuuri rikkalikuust ja võlu. Aga mida me teame romade toidust?

Kuigi romad on algselt pärit Indiast, siis Euroopa romade köögikultuur on tugevalt Euroopa mõjutustega. Lisaks India ja Lõuna-Aasia mõjudele on romade kööki mõjutanud ka Ungari, Albaania, Rumeenia ja Balkani köögid.  Loomulikult sõltub etniliste romade toidulaud sellest, kus nad elavad. Eesti romade ja Iiri romade (travellers) toidulaud erineb kindlasti oluliselt Balkani poolsaare romade toidulauast.  

Wikipedia kirjutab, et romade road on tihti üsna vürtsikad. Kasutatakse palju paprikapulbrit, küüslauku ja paprikaid. Kartul on üks põhilisemaid toiduaineid. 

Siin väike valik Wikipedias välja toodud romade roogid:

  • Ardei umpluți - täidetud paprika; levinud pühaderoog
  • Sarma (ka salmaia, sodmay) - kapsarullid riisi, tomatite ja lihaga
  • Pirogo - traditsiooniline magustoit, mis sisaldab mune, rosinaid, kreeka pähkleid, ananassi, suhkrut, võid, munanuudleid ja kodujuustu.
  • Pufe - praetud tainas
  • Xaritsa - praetud maisileib
  • Bogacha - küpsetatud leib
  • Xaimoko - küülikulihaga roog
  • Cigányturo -
  • Sax Suklo - hautis
  • Mămăligă - kollane maisimannapuder (polenta)
  • Janija - veise-köögiviljahautis tomatitega
  • Kafa - kohv
  • Chao - tee, ida juuakse suhkru ja piima või sidruniga

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 08.04.2021 11:50 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid