pangaasius (kala)

Pangaasius e. panga (Pangasius bocourti, ingl k pangasius) on sägaline. 

Pangaasius on valge liha, kõrge valgusisalduse ja madala rasvasisaldusega kala. Segatoiduline panga kasvab Kagu-Aasia subtroopilise kliimavöötme jõgedes, kus veetemperatuur püsib aastaringselt 22-26C juures. Suurimad kasvatused asuvad Vietnamis, Tais, Kambodžas ja Indoneesias.

Tööstuses kala kaalutakse, roogitakse ja fileeritakse.

Nimetus teistes keeltes:

  • Eesti toiduasutusis võib esineda veel järgmiste nimede all: panga, pangaasius, hiina merikeel, vietnami kala.
  • USAs ja Austraalias müüakse seda järgmiste nimede all: basa fish, swai, bocourti
  • UKs võib erinevaid panga kalu müüa järgmiste nimede all: river cobbler, cobbler, basa, basa catfish, pangasius, panga, panga catwish
  • Euroopas tavaliselt: pangasius, panga

Maitseomadused ja kasutamine: 

Pangafilee on õrna maitse ja peene tekstuuriga, luudeta, ilusa valge liha ning meeldiva värske lõhnaga kala, mis sarnaneb maitseomadustelt merikeelele.

Sobib hästi suppide valmistamiseks, hautamiseks, pannil praadimiseks. Pangafilee sobib hästi vokk-roogade valmistamiseks.

Pangafilee maitsestamiseks ja kaaslaseks sobivad sidrun, ingver, nuudlid, hiina kapsas ja šiitake-seened. NB!