Jaapani köök

Jaapanlaste dieet on üks tervislikuimaid - madala rasvasisaldusega, aedviljade- ja sojarohke. Jaapanlaste oodatav eluiga on hetkel 74.5 aastat, mis on maailma kõrgeim. ¤ Jaapani dieet sisaldab vähe küllastunud rasvu. Toiduvalmistamiseks kasutatakse polü-küllastumata sja ja seesamiõli. ¤ Võrreldes lääneriikidega söövad jaapanlased vähe liha - seega esineb neil vähem soolevähki. ¤ Kreemjate kastmete asemel kasutavad jaapanlased roogade maitsestamiseks erinevaid ürhte ja vürtse. ¤ Toit on väga mitmekülgne, mis teadlaste arvates alandab südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja vähktõve ohtu. ¤ Jaapanlased söövad nt brittidest 2 korda enam kala. Seega tarbivad jaapanlased enam valku, B-vitamiine, omega-3-rasvhappeid. ¤ Jaapanlased tarbivad rohkelt sojatooteid - sh tofu, sojapiim ja miso. Sojaoad sisaldavad rohkemt antioksüdante, kiudaineid, isoflavoone, tasakaalustades organismi hormoone.