hurmaa e. diospüür

Diospüür ehk hurmaa ehk jaapani kakiploom ehk, hiina datliploom ehk jaapani aprikoos ehk persimon ehk hiina küdoonia - heal lapsel mitu nime! Diospüüri vili on mari, selle läbimõõt on 6-8 cm ning meenutab kujult ja suuruselt siledakoorelist ümmargust õuna. Keskmine kaal 100-400g, õhukese sileda ja läikiva koore värvus varieerub kollasest sügavpunaseni. Poolvalminult on viljaliha rohke tanniinisisalduse tõttu mõrkjas ja kõva. Valminud viljad muutuvad mahlakaks ja magusaks. Täisküpsuse tunnuseks on klaasjalt läikiv viljasisum, mis paistab läbi õhukese koore. Diospüür sisaldab kuni 20% suhkruid ning rohkesti provitamiini A. Energeetiline väärtus: 77 kcal. Vilju süüakse toorelt, kusjuures õhuke koor eemaldatakse või süüakse lusikaga nagu kiivit. Likööri või rummi lisamine annab viljale eriti pikantse maitse. Kasutatakse ka puuviljasalatites, kompottide, siirupite ja keediste valmistamisel.