tamarillo (tamarillo-tomatipuu vili)

Maavitsaliste hulka kuuluv põõsaspuu tamarillo-tomatipuu on pärit Andidest, kus see kasvab nii Ekuadoris, Kolumbias, Peruus, Tšiilis, Argentiinas kui ka Boliivias, kus see on populaarne aiavili. Nüüdseks in levinud mujale Lõuna-Ameerikasse, Aafrikasse (eriti Keenia, Ruanda, LAV), Kagu-Aasiasse (India, Nepaal, Hong-Kong, Hiina) ja Euroopasse. Eriti armastatakse seda Peruus, Kolumbias, Uus-Meremaal, Ekuadoris, Ruandas, Austraalias ja Ameerika Ühendriikides. 

Väliselt meenutav tamarillo ploome, ent on siiski hoopis tomati sugulane. Toored tomatillod on kollakaspunased, muutuvad küpsedes tumepunaseks. Viljaliha on tumepunane, seemned on söödavad. Oranž osa on maitselt mõrkjas, punane magus. Vilja suurus on 4-10 cm. 

Tamarillo kasutamine köögis:

Tamarillo sobib mõrkjaks magustoiduks, kooritult puuvilja- ja aedviljasalatitesse. Koorida on lihtsam, kui tamarillo kasta hetkeks keeva vette. Tamarillopüree sobib kohupiima-, koore- ja jäätisemagutoitudesse, samuti liharoogade kastmeks. Ahjus küpsetatud tomatillod sobivad sarnaselt tomatitele lisandiks.

  • Uurista viljaliha välja, puista peale veidi suhkrut ja jahuta külmkapis. Siis söö hommikusöögiks. 
  • Uus-Meremaal lõigatakse tamarillo pooleks, viljaliha uuristatakse välja ja määritakse hommikuti röstsaia peale. 
  • Kasuta kompottides, lisa tšatnile ja karrile. 
  • Kasuta koos õuntega struudlis
  • Kasuta kombutša valmistamiseks. 
  • Kolumbias, Ekuadoris, Panamas, Venetsueelas ja Indoneesias tehakse toormahla - selleks püreestatakse värske tamarillo vee ja suhkruga. 
  • Nepaalis lisatakse tamarillot sügisel ja talvel tšatni sisse (tammatar, ram bheda)
  • Ekuadoris segatakse tomate de árbol tšilliga vürtsikastme tegemiseks. Ají-kastet lisatakse paljudele kohalikele roogadele. 
  • Ruandas serveeritakse tamarillot koos mango ja ananassi jt troopiliste puuviljadega.
  • Hiinas Yunnanis tehakse tamarillodest nanpie-kastet (röstitud tamarillo, koriander-ogaputk, tšilli, küüslauk)

Säilitamine:

Tamarillo hooaeg on juulist novembrini. Säilita külmas, 2-5 soojakraadi juures.

Tamarillo kolm sorti:

  • Punane tamarillo - kõige suurem ja mitte liiga magus (maitses granadilli ja tomatit)
  • Merevaiktamarillo - kerge ja hästi magus
  • Kuldne tamarillo - jääb kahe eelmise vahele magususe poolest (maitses mangot ja aprikoosi)

Euroopasse imporditakse peamiselt punaseid ja lillakaid tamarillosid. Need on küll happelisemad, aga värv on tarbijate jaoks sümpaatsem.

Maitse poolest on hapukas ja magusapoolne (olenevalt sordist). Maitses on tunda kiivit, tomatit, guajaavi, granadilli. Kest on mõrkjas ja seda tavaliselt ei sööda. 

Nimetus teistes keeltes:

  • inglise k. - tamarillo, tree tomato, blood fruit
  • hispaania k. - tomate de árbol (Ekuadoris), tomate andino, tomate serrano, tomate de yuca, tomate de españa, sachatomate, berenjena, tamamoro
  • Indoneesias: terong Belanda (e. Hollandi baklažaan/Dutch eggplant)