Seleen

Oluline antioksüdant. Peamised seleeni sisaldavad produktid on merest saadud toit (krevetid, krabid), kalad (eriti lõhilased), muna, õllepärm, tailiha, piimaproduktid, terised, mineraalveed, brasiilia pähklid. Toidu rafineerimine, aga ka keetmine, küpsetamine ja terade jahvatamine elimineerib suure osa seleenist. Seleeni kasulik toime: * antioksüdant, kaitseb rakumembraane, kaitse vabade radikaalide eest vähendades sellega riski haigestuda vähki (rinna, käärsoole, kopsu, eesnäärme) ning südame-veresoonkonna haigustesse. * abiks kudede elastsuse säilitamisel. * aeglustab vananemist, hoiab ära ja ravib kõõma. Seleeni defitsiidil võivad ilmneda: * enneaegne vananemine. * südamehaigused. * kõõm. * väheneb seleenist sõltuvate ensüümide aktiivsus. Seleeni defitsiiti esineb suhteliselt harva. Seleeni liigtarbimine: Üledoseerimisel on seleen mürgine. Võivad tekkida naha haiguslikud muutused, juuksed ja küüned muutuda haprateks. Seleenimürgistused võivad tekkida piirkonnas, kus on suured seleeniühendite kogused keskkonnas kas tänu tööstusele või õnnetustele. Allikad: Seleeni leidub meresaadustes, lihas ja teraviljades, munades. Madala valgusisaldusega toiduained sisaldavad reeglina ka vähe seleeni. On olemas seos pinnase ning sellel kasvanud toiduainete seleenisisalduse vahel.