heeringas (kala)

Levinuimaid kalu eestlaste toidulaual. Maire Suitsu 6petab Eesti Naises 1/2000 heeringa rookimist: Vähendamaks kalalõhna, kata laud paksult ajalehega ning kasuta õhukesi kummikindaid. Lõika heeringa saba ja pea maha. Eemalda kääridega umbes 1,5 cm laiuselt õhuke maitsetu kõhuäär. Võta välja sisikond ja kõhukoobast kattev tume kile. Aseta kala selili, pista sõrmed pea poolt selgroo alla ning tõmba selgroog aeglaselt koos küljeluudega liha küljest lahti. Tõmba nüüd fileedel nahk maha, jällegi pea poolt alates. Tülikas on vabaneda küljeluudest, mis muudavad suupiste välimuse sodiseks ning häirivad sööjat. Kuna luid on ükshaaval tüütu välja nokkida ja see nõuab aega, tükelda fileed teravate köögikääridega või lase läbi hakklihamasina. Heeringalõhna eemaldab kinnastelt ja töövahenditelt sidrunimahl või sidrunit sisaldav nõudepesuvahend. Teistes keeltes: '(atlantisk) sild' (taani)