Salatsigur (witloof, Belgian endive)

Salatitaimena kasvatatakse ainult 1-2aastase kultuurtaimena tuntud hariliku siguri teisendit - salatsigurit, mis on populaarne Prantsusmaa, Hollandis, Belgias ja Itaalias.

Salatsigurit tuleb hoida pimedas, muidu muutub sigur kibedaks. Külmikus säilib sigur 5-7 päeva, sügavkülmutamiseks ei sobi.

Toiteväärtus:

100-s grammis siguris on 95% vett, 1g valke, 0,1g rasva, 3,2g süsivesikuid ja 15kcal. Sisaldab foolhapet, kaaliumi, pantoteenhapet, C vitamiini ja tsinki.

Sigurile omistatakse toniseerivat, diureetilist, digestiivset (seedimist soodustavat) ja söögiisu suurendavat ning organismi puhastavat toimet.

Mõrkjas!

Mida rohelisemad on salatsiguri otsad, seda mõrkjam sigur - kollased tipud on mahedama siguri tunnuseks. Kui salatsigur liiga mõrkjas tundub, siis võib seda esmalt keeta; keeduvesi tuleks ära visata. 

Inuliin

Kulinaarses mõttes kasutame salatsiguri pealseid, aga salatsiguri juur sisaldab kuni 20% inuliini. 

Nimetus teistes keeltes:

  • ladina k. - Cichorium intybus
  • ingl. k (UK) - Belgian endive, chicory
  • ingl. k (USA) - witloof
  • ingl. k. (Austraalia) - witlof
  • hollandi k - witloof, witlof ("valge leht")
  • prantsuse k. - endive (käharendiivia 'Chicorée frisée' ja laialehine endiivia 'Scarole'), Põhja-Prantsusmaal chicon
  • itaalia k. - indivia
  • hispaania k. - endivias
  • saksa k. - Chicorée

Katseta köögis: