Tai hapuvürtsikas krevetisupp Tom Yum Goong

Tai kõige kuulsam supp, Tom Yum Goong, kus on kenasti tasakaalustatud neli erinevat maitset - hapu, vürstine, kreemjas, magus.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

5 dl kanapuljongit

2 sidrunheinavart

4 cm jupp värsket kalganijuurt (või ingverit)

4-5 kaffiri laimilehte

3 väikest pesa- ehk šalottsibulat

0.25 väikest tomatit

suur peotäis värskeid austerservikuid

10 suuremat krevetti

4-6 sl 35% rõõska koort

2 sl Tai tšillipastat (Nam prik pao)

1 tl suhkrut (umbes)

2 sl Tai kalakastet (umbes)

3 laimi mahl

purustatud värsket tšillikauna

värsket Tai peterselli või koriandrit

Valmistamine

Valmista kõik ette: Pese kalganijuur hoolega, viiluta diagonaalis peenteks viiludeks. Eemalda sidrunheinalt välimine kiht, haki ülejäänu diagonaalis peenteks viiludeks (PS! Supi sees võib kasutada kogu sidrunheina, ka vart). Eemalda laimilehtedelt leheroots. Koori krevetid, jäta saba külge, tee noaga seljale sisselõige ja eemalda mustus. Lõika laimid sektoriteks ja eemalda seemned, et oleks hea mahla välja pigistada. Peenesta noaga või uhmris tšilli. Koori šalotid, lõika pooleks. Lõika tomatist sektor. Pese ja haki Tai petersell või koriander.

Aja puljong tugevalt keema (vedeliku puhul on väga oluline, et seda üleliia ei paneks, muidu tuleb supp lurr, maitsed ei ole enam ilusasti pundis ühes lusikatäies, vaid lähevad kaootiliselt rändama). Lisa kalganijuur, sidrunhein, šalotid, keeda mõned minutid. Lisa tomat ja laimikoored. Keeda veel veidi.
Lisa nam prik pao tšillipasta (see ei ole üldse vürtsine, pigem magus), sega ja aja keema.

Lisa krevetid ja seened. Kui krevetid hakkavad valmima (ehk siis peaaegu kohe), maitsesta suhkru, kalakastme ja laimimahlaga, et leida piisav magusus, soolasus ja hapukus.

Lisa vahukoor (just just, tänapäeval teevad taid seda suppi magusa piimaga, mitte kookospiimaga, nagu ammustel aegadel), sega pidevalt, et supp jääks kreemine, mitte tükiline.

Võta tulelt, lisa tšilli (ettevaatlikult, juurde saab alati lisada), maitse üle, kas supp on samal ajal soolane, magus, hapu, vürtsine ja kreemine. Maitsesta veel, kui vaja.

Raputa üle värske koriandriga ja serveeri aurutatud riisiga.

Retsept ja foto on kasutaja JUC-i käest.

LISA KOMMENTAAR

KatAnna
postitatud 12.02.2012 17:48

Oivaline supp. Järgmine kord tuleb teha topelt kogus. Sidrunheina asendasin sidrunikoorega ja tšillipasta magusa tšillikastmeg. Sellegipoolest oli super tulemus.

Tiina
postitatud 03.01.2014 14:57

Suurepärane supp. Õige pisut asendasin maitseaineid (kaffiri laimilehti ei olnud ja austerservikud asendasin šampinjonidega) ja kasutasin ikka kookospiima (mulle maitseb!) Järgmine kord panen tomatit rohkem.