Tikri-kohupiimakook

Suur pärmitainapõhjaga plaadikook kohupiima ja tikrite e. karusmarjadega, mida kaunistab krõbe mandlikate.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

25 g pärmi

1.25 dl käesooja piima

0.75 dl suhkrut

soola

75 g sulatatud võid

5 dl nisujahu

Täidis:

1.5 dl suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

2 tk muna

750 g kohupiima

100 g sulatatud võid

1 tk pakk vanillkastmepulbrit (ca 63 g)

750 g puhastatud tikreid

Toskakate:

175 g võid

2.5 dl suhkrut

200 g mandlilaaste või hakitud mandleid

4 sl piima

2 tk muna

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur ja sool. Lisa jahtunud sulavõi ning sõtku vähehaaval juurde jahu. Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase tainal soojas kohas 30 minutit kerkida.
Valmista täidis. Vahusta suhkur ja munad kohevaks. Sega juurde kohupiim, sulavõi ja vanillikastmepulber. Sega ühtlaseks.
Valmista nn toskakate. Sulata või potis, sega juurde suhkur. Kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur on kuldseks muutunud. Lisa mandlid ja piim, sega läbi ja tõsta tulelt. Lase jahtuda käesoojaks, siis sega juurde munad.
Rulli kerkinud pärmitainas küpsetuspaberi peal ajhuplaadi suuruseks. Tõsta küpsetusplaadile.
Määri peale õhuke kiht kohupiimasegu, siis kata tikritega ning peale määri ülejäänud kohupiimasegu.
Kõige peale tõsta toskasegu.
Küpseta 200-kraadise ahju allosas umbes 40 minutit.
Lase enne serveerimist jahtuda (sooja kooki on väga raske tükkideks lõigata).

Retsept on Soome ajakirjast MAKU (3/2008, Karviaistoskapiirakka). Pildi tegi ZOOZI.
LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 06.11.2010 16:09

Kasutasin külmutatud rohelisi tikreid(mis värskena olid väga hapud).Kook on väga mõnus,aga lahti lõigata oli ka jahtununa raske.Ilmselt üle öö seisnuna,oleks lõikamine lihtsam ja tulemus kenam.