Kondenspiimakattega tikripirukas

Tikrite hapusust tasakaalustab hästi kondenspiima magusus. Mina kasutasin punaseid ja kollasedi tikreid, aga võib ka ühe tikrisordiga piirduda.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g külma magedat võid

100 g nisujahu

50 g kartulitärklist

peenikest soola

1 suur muna

Kate:

400 g tikreid

400 g purk suhkruga kondenspiima

Valmistamine

Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis külm või, jahu, kartulitärklis ja sool ühtlaseks peenikeseks puruks, siis lisa muna* ning sega enam-vähem ühtlaseks. Võta tainas köögikombainist välja, sõtku ühtlaseks. Suru lamedaks pätsiks, keera toidukilesse ning pane 30-60 minutiks külmkappi tahenema.

Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, siis vooderda sellega võiga määritud 24 cm läbimõõduga pirukavorm. Eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Laota eelküpsetatud põhjale puhastatud tikrid, nirista ühtlaselt peale kondenspiim.

Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 20 minutit, kuni tikrid on pehmed ja pirukas servadest kaunilt kuldne. Lase enne serveerimist jahtuda - siis on kooki parem viiludeks lõigata.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid munavaba pirukat, siis asenda muna 2-3 sl külma veega.
LISA KOMMENTAAR

Nipitiri
postitatud 07.08.2009 10:34

Idee tundus nii geniaalselt lihtne, samuti olen ammu otsinud, mida söödavat saaks tikritest teha (peale toorelt söömise). Koogi maitsel polnud vigagi, aga minu pirukal jäi kondenspiim üsna vedelaks, nii et lahti lõigates kadus kaubanduslik välimus kohe.

Mari-Liis
postitatud 07.08.2009 23:21

Ma tegin sama kooki vaarikate ja mustikatega. Kondenspiim küpsedes tõepoolest kuigipalju ei tahene. Aga kui ma oln koogi toatemp-le maha jahutanud ja siis veel külmkapis hoidnud, ei valgunud kondenspiim enam laiali. Mul oli 24 cm vorm ja kondenspiimakiht jäi ka küllalt õhuke, nii et ta ei saanudki laiali valguda- istus ilusti marjade vahel ja peal. Väga hea kook, mulle meeldib:)

Kärt
postitatud 18.08.2009 16:19

Sain kodust veel tikreid ja tegin seda pirukat, selle vahega, et panin sisse 150gr toorjuustu, kuna lugedes kommentaare, kartsin, et kook jääb liiga vedel. Igaljuhul praegu, veidi soojana veel, on see ikka päris hapu amps Ootan homseni ja proovin uuesti, ehk jahedalt on mahedam :)

liblikas
postitatud 14.06.2010 16:21

Unustasin põhja eelküpsetada, seega küpsetasin ühes jorus. Kraade oli veidi vähem kui 200 (sest mu ahi kipub veidi valetama) ning kook oli ahjus ca tunni. Kusagilt midagi vedel pole, veidi jahtus, siis sai juba lõigata. Minu maitsele ainult veidi magusavõitu, seega järgmisel korral panen rohkem tikreid või segan kondenspiima tõesti toorjuustu või jogurti vmt-ga.

Tiramiiiisu
postitatud 30.07.2010 22:01

Kahjuks jah ei tarretunud see kondenspiima osa koogis piisavalt. Minu jaoks oli ka veidi liiga magus. Idee ja teostuse poolest aga mugav kiire kook.

merelill
postitatud 28.07.2012 16:28

Mul oli kook peale eelküpsetamist koos kattega ahjus üle tunni. Ei tea, kas asi oli selles, et küpsetasin klaasist koogivormis, aga ei tahtnud kuidagi ilusat pruuni jumet võtta. Selle aja peale muidugi küpses täidis ka nii korralikult ära, et kuumalt ei valgunud miski laiali. Kõik kes sõid, need kiitsid:) Teen teine kordki - mina jäin rahule. Ja mekk oli selline hapu ja magusa vahel, et ka see külaline, kes muidu väga magusat ei armasta, sõi hea meelega. (võib-olla oleneb ka tikrisordist, kas jääb liiga magus või mõnusalt magushapu).

Annika Kits
postitatud 16.02.2014 14:22

Väga hapu ja väga magus korraga, väga hea! Imestasin veel, et kas töesti peab taigen ilma suhkruta olema, aga kondenspiima magususest piisas kyllaga. Lihtne teha. Jäi ka keskelt sutsu vedel (olid poolsulanud tikrid), aga ei olnud ka aega jahtumiseks, pool tundi peale ahjust vötmist olid 5 sööjat koogile löpu peale teinud :)