Maksapasteet

Kodune pasteet saab eriti maitsev, kui maksa peenestamiseks kasutada tavalist vanamoodsat hakkmasinat.

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
1,5 tundi
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g põdra või veise maksa

300 g läbikasvanud sealiha

2 tl võid

1 suurem porgand

1 suurem sibul

soola ja musta pipart

200 g toasooja võid

veidi konjakit

riivitud muskaatpähklit

Valmistamine

Lõika maks 4-5 cm tükkideks ja pruunista kiiresti koos sealihakuubikutega võis. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla peale niipalju vett, et see maksa parasjagu kataks. Lisa hakitud sibul ja porgand ja hauta tund aega.

Aja koos aedviljaga 2 korda läbi hakkmasina. Vahusta koos toasooja võiga. Segu peaks tulema üsna pehme (vajadusel lisa veidi hautamisleent). Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga, riivitud muskaatpähkliga. Lisa brändi ja sega. Vala vormidesse või suurde vormi.

Hoia serveerimiseni jahedas.

Maksapasteedi retsept ilmus 2003. a. "Pereköögi" detsembrinumbris, siis samal aastal ilmunud kakskeelses raamatus Eesti Köök/Estonian Cooking ning taas 2007.a. ilmunud raamatus Pereköögi kokaraamat. 

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

huviline
postitatud 11.02.2009 19:30

Hea retsept, ka metssea maksaga saab väga hea.

Vernanda
postitatud 30.12.2009 21:42

selle jõulu ajal ma tegin ikka üsna mitut asja esimest korda, sh ka pasteeti. pasteet oli esimese korra kohta suht ok, kuigi mul on veel arenguruumi, eriti selle pasteedi struktuuri osas. võiks olla vähem teraline. esimese korra kohta olin ma muidugi üsna ambitsioonikas - lisaks maksale panin sisse ka natuke seda viie_päeva suitsuliha ja alkoholi lisamise ajaks jõudis kohale hr abikaasa, kelle käsi ka üsna lahke oli.

Pille
posted on 08.12.2015 08:04

Vernanda tehtud foto:

Lennuk
postitatud 05.09.2010 23:09

Tuli väga hea!

Hexy
postitatud 07.05.2013 18:05

Väga hea pasteet, kasutasin liha asemel pekki ja võid ei lisanud. Konjakit ja muskaatpähkleid ka ei lisanud.

Akaatsia
postitatud 23.12.2013 13:42

Vana hea klassika. Mina jätan sibula panemata aga muskaatpähkli ja konjakiga ei koonerda........

Juss
postitatud 04.07.2014 00:31

Mulle aga just meeldibki teralisem pasteet ja ka kuivem. Seega selle vahustamise jätan ära.

Elsa
postitatud 19.02.2015 17:20

Kuidas see vahustamine käib?

Katrin
postitatud 01.05.2015 14:57

Tegime ja esimese korra kohta tuli hämmastavalt hea. Enam poe pasteeti ei osta :)

Ave
postitatud 20.10.2015 08:32

Mul hakkliha masinat ei ole teen köögi kombainis, mille pōhjas on 2 tera. Tuleb suurepärane peenekoeline mass. Muskaatpähkel ja brändi annavad väga hea maitselisandi. Olen palju teinud Ja alati tuleb suurepärane välja. ammu enam ei osta.

Pille
postitatud 08.12.2015 08:05

Silx on sellise pasteedifoto saatnud 2009. a. detsembris:

Kaare
postitatud 08.12.2015 08:16

Kuna hakklihamasinat ei ole, tegin samuti köögikombainis. Mida pekisem liha, seda parem :) Maitsev!

margit
postitatud 08.10.2016 21:17

Plaanis teha põrda maksast pasteeti. Kas maksa peaks enne piimas leotama? Aitäh!

Pille
posted on 09.10.2016 10:43

Margit, leota igaks juhuks paar tundi, siis on kindel, et ei jää mõrkjas.

Nils
postitatud 09.11.2018 18:00

Hea retsept. Kasutasin põhjapõdra maksa ja sea maksa. Kaks korda kogu krempel läbi ja lahke käega Moldova brändit sisse. Väga mõnus tuli!

Maret
postitatud 24.11.2018 12:39

Millega garanteerida maksapasteeti? Kas on häid soovitusi