Marineeritud kukeseened või kuuseriisikad

Sama retsepti järgi võib marineerida ka kukeseeni ja kivipuravikke. Marineeritud seened on iga pidulaua ehteks ja maitsev sakuska.

Kogus
neli 0,5-liitrist purki
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

häid kupatamist mittevajavaid seeni - näiteks

kuuseriisikaid või kukeseeni või kivipuravikke

Marinaad:

1 l vett

2 sl soola

3 sl suhkrut

1 sibul

1 porgand

5 tera musta pipart

2 tera vürtspipart

1 loorberileht

3 sl 30% äädikat

Valmistamine

Keeda vett soola ja suhkruga umbes 3 minutit. Lisa kooritud porgandi- ja sibularattad. Keeda need poolpehmeks (2-3 minutit), siis lisa vürtsid. Tõsta pott tulelt ja lase marinaadil tõmmata.

Pane puhastatud kukeseened, kuuseriisikad ja kivipuravikud marinaadi sisse ning keeda 5-10 minutit. Lisa äädikas ja keeda veel mõni minut.

Tõsta seened vahukulbi abil purkidesse, vala peale keev marinaad. Sulge purgid õhukindlalt.

Retsept on mugandatud Maalehe raamatust "Eesti rahvusköök" vastavalt Manni juhtnööridele (algretseptis 4 sl soola ja 7 sl suhkrut). Pildi tegi Ilse.

LISA KOMMENTAAR

Mann
postitatud 23.08.2008 10:59

Täna avasime purgi pidulikult. Maitsega on see lugu, et pea tulisoolased on. Peaks nii 2 spl soola olema.

Irina
posted on 16.09.2017 10:43

Siin retseptis ongi 2spl soola...

Monna
postitatud 11.08.2009 16:10

Mina tegin selle retsepti järele ja tulid väga head :P Kui alguses tundus, et mis nali see on, et suhkrut rohkem kui soola, siis peale äädika lisamist oli kõik :P Mina panen alati palju porgandit ja sibulat - esiteks hea mahutäide purkides kui seeni vähe ja pealegi on need nii nämmad marineerudes :P

Anna-Liisa
postitatud 22.08.2009 20:41

Paar päeva tagasi avasin purgi ja mmmmmmm... kui maitsvad :)) Täna proovin ka riisikatega

kingadraakon
postitatud 17.09.2009 21:15

mina panin soola ja äädikat pea topelt rohkem kui mann. mul olid pestud seened, mis annavad kõvasti vett välja ja teevad marinaadi lahjemaks.

acina
postitatud 25.08.2010 10:25

Eile tegin täpselt selle retsepti järgi, lisasin veel paar nelki ja vürtsi ja nii maitsvad, et ..... söö lõhki :)

Siiri
postitatud 07.09.2010 12:54

Tegin ka päris mitu korda selle retsepti järgi ja lisasin iga kord vürtsi, pipart ja nelki enam kui poole rohkem. Ilma tundus veidi liiga lahja. Aga eks see ole täiesti maitse asi.

Hexy
postitatud 24.09.2010 01:51

päris head

oo
postitatud 08.08.2012 18:06

Mis võib viga olla kui tekib marinaadi seismisega hägu? Kaane, purgid 100 kraadisest ahjust, marinaad keevalt purki. Või kerge hägu on ok?

Maalt.
postitatud 28.08.2012 13:05

Kui on puravik sees,võib marinaadi hägusaks võtta küll.Maitset ei mõjuta,ehk on veel paremgi...

kaili
postitatud 18.09.2012 16:18

Ka minul läksid kukeseened häguseks. Ometi on hea kelder. Algul tekib purgi põhja hall viirg, mis viitab käärimisele purgis! Purgid nõudepesumasinat ja keetsin kauem, kui retseptis, sest hulk oli palju suurem ...

Merts
postitatud 21.09.2012 10:56

Jodeeritud sool teeb ka häguseks.Kõige parem on meresool!

Jane T @ FB
postitatud 18.08.2013 13:39

Lisasin oma maitse järgi 2-3 spl suhkrut ja 2 spl äädikat rohkem. Tuleb maitsvam. Ahjaa lisasin loorberi (kuna kodus oli juba otsas-poodi ei viitsinud minna) asemel kaneelikoore. Oeehh kui hää tuleb.

Diana
postitatud 05.12.2013 17:56

Minu pere lemmikud :P väga head tulid, lisan 1/2 sl äädikat veel juurde :)

Maiks
postitatud 08.08.2016 22:04

Marinaadi tegin retsepti järgi muidu, aga musta pipart panin rohkem ja nelki panin ka. Vürtspipart ei pannud, kuna seda mul polnud. Porgandit ja sibulat panin ka palju rohkem kui retseptis, juhindudes siia lisatud kommentaaridest.

Kuna üks purk jäi poolikuks, siis täna tegin selle mekkimiseks lahti ja no jube head on! Tõesõna, superluks, minu arvates olid maitsed väga hästi tasakaalus :)

endel
postitatud 16.08.2016 07:12

Kui tahad UHEKS aastaks siis jah aga kaheks või kolmeks aastaks siis ei säilu .Kuna on sibul ja suhkur,msi ei säilu ule aasta

Pille
posted on 16.08.2016 13:57

Endel, aga hoidiseid tehaksegi ju aastaks. Järgmisel aastal juba uued värsked kukekad, siis teed uued hoidised..

Raimo
posted on 21.08.2016 12:09

Endel - ära aja möga, suhkur ei aja midagi halvaks, pigem on suhkur konservant. Kui on korralikult tehtud siis ei sega ka sibul. Märksõnadeks on hügieen köögis ja õiged temperatuurid.

qqqqqqqqqqqqqqqqq
postitatud 03.09.2016 22:58

muidugi on soolane

Kristina Hilp
postitatud 22.07.2017 13:13

Väga mõnusad kukekad said ;-)

Algaja
postitatud 27.08.2017 13:33

Kuna olen algaja ja tegin seda marinaadi esimest korda, siis jäi mulle väikseks takistuseks seente kogus( pole märgitud palju seeni 1L marinaadi kohta) siis keetsin liiga palju marinaadi ja seeni tuli vähe. Ehk oleks hea kui oleks märgitud ka seente kogus minu suguste algajate jaoks :)

Ramliv
postitatud 28.08.2017 16:55

Panin soola ära ja siis lugesin kommi, eks paistab...

Pille
posted on 29.08.2017 08:26

Ramliv, kõik on korras, 2 sl soola ongi õige kogus. Retsept, mida me alguses timmima hakaksime, oli 4 sl soolaga ja see oli liiast.

Kuku
posted on 10.09.2017 15:21

Rumal küsimus.kas peensoola või jämesoola?

Martin
posted on 12.09.2017 21:18

Kindlasti jämesoola.

Anneli
posted on 18.09.2017 17:49

Olen täna kupatanud 3 x seeni (kitsemampel, kuuseriisikad, mõned pilvikud). Nii igaks juhuks. Kas soola, suhkru, äädika kogused peaksid muutuma? Kas võin mamplid kokku ühte purki panna või pigem eraldi? Olen vanasti küll seeni marineerinud, aga nüüd saavad enne otsa, kui purki saavad :)

K.
posted on 24.09.2018 23:08

Miks sa kupatad kitsemampleid ja kuuseriisikaid?! Ok, pilvikutest saan veel aru, kuna neid nii palju erinevaid sorte ja ei pruugi teada, millised täpsemalt on otse pannile...aga justnimelt teised? Need ju puha otse-pannile-seened! Aga kui juba, siis juba- paneks kokku :)

Liilia Ka
postitatud 22.08.2019 09:15

Olen teinud selle retsepti järgi. Kõige rohkem meeldib, kui kukeseened on koos kuuseriisikate ja porgandiriisikatega.