Tikri-beseekook

Sidruniga beseekook e. pisarakook on paljudele tuttav, aga ka tikritest saab analoogset kooki teha.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
15 minutit - 35 minutit ahjus
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

350 g liiva- või muretainast

50 g võid

100 g heledat pruuni suhkrut

500 g tikreid

2 munavalget

100 g suhkrut

1 tl maisitärklist

Valmistamine

Rulli liivatainas kergelt jahusel laual õhemaks kettaks ning vooderda sellega 23 cm läbimõõduga lahtikäiv pirukavorm. Kata tainas küpsetuspaberiga ning kata nt kuivatatud ubadega. Eelküpseta 180kraadises ahjus 15 minutit, siis eemalda kuivatatud oad ja küpsetuspaber ning küpseta veel 10 minutit, kuni põhi on kaunilt kuldne.
Võta pirukapõhi ahjust välja ja alanda ahju kuumust 140 kraadini.

Samal ajal kuumuta või ja pruun suhkur väikeses potis. Kui suhkur on sulanud, lisa puhastatud tikrid. Kuumuta paar minutit, kuni tikrid on pehmed ning esimesed tikrid 'lõhkema' hakkavad.
Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda. Kui jahtunud, siis sega läbi ja vala eelküpsetatud pirukapõhjale.

Beseekatte jaoks klopi munavalged pehmeks kohevaks vahuks. Lisa lusikahaaval suhkur ja siis maisitärklis. Jaota beseesegu ettevaatlikult tikrikihile.

Küpseta 140kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni besee on küpsenud (seest jääb veidi pehme!) ja pealt kergelt värvi muutnud.

Loe veel:

Retsept on pärit BBC ajakirjast Good Food (July 2007, Gooseberry meringue tart)

LISA KOMMENTAAR

ErleS
postitatud 04.08.2010 10:37

Ilmselt oli mul halb päev, aga see kook ei õnnestunud. Minu tikritega jäi täidis üsna hapu ja vänge, lisaks voolas see kooki lõigates välja. GF lehelt kommentaare lugedes selgub, et ilmselt on juba nende lehel unustatud märkida, et ka täidisesse tuleks lisada maisitärklist. Kuna kasutasin paar cm suurema läbimõõduga vormi, võtsin besee jaoks lausa 3 munavalget, aga sellist beseekuhja nagu GF lehel ma ei saavutanud. Samas GF kommentaarides kiidetakse kooki, seega ilmselt ei olnud minu päev :)