Pistou e. prantsuse ürdikaste

Pistou tähendab Provençal keeles 'tambitud' ning kulinaarias tähistab see uhmris peenestatud küüslaugu, basiiliku ja oliiviõli baasil valmistatud külma kastet, mis meenutab itaallasate Liguuria pestot (v.a. piiniaseemnete ja parmesani puudumine). Kasutatakse suppide maitsestamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

6 kooritud küüslauguküünt

suur kimp värsket basiilikut

0.75 dl külmpressitud oliiviõli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Pistou-kastet  võib valmistada nii uhmris kui ka köögikombainis.

Mõlemal juhul tambi basiilikulehed ja küüslauk pastaks, siis lisa vähehaaval oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.

Retsept on Joanne Harrise & Fran Warde raamatust "The French Kitchen: A Cookbook" (London, Doubleday, 2002). Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

qsti
postitatud 05.07.2010 20:59

Sattusin hiljuti nägema kokasaadet, kus valmistati selle ürdikastme ja võiga pastat, mis nägi hästi ahvatlev välja. Kasutasin maheküüslauku ja neljast küünest täitsa piisas.

Kaare
postitatud 28.07.2016 10:37

Mul oli vürtsbasiilik - sai ikka krehvtine küll :) Määrisin röstitud saiadele ja sõime niimoodi tomatisaiu.

Nõmmiku Hobihäärber
postitatud 30.07.2016 15:29

No vot. Pidin ka täna selle kastme sedasi valmis tegema :) Nüüd siis kui valmis leidsin õige nime ka oma vale pestole.

nublu84
postitatud 01.08.2016 10:31

kui kaua see säilib?