Kartulid à la Dauphinois

Klassikaline kartuliroog Prantsuse köögist.

NB! EI sisalda juustu. Juustu võib muidugi lisada, aga siis on tegemist lihtsalt kartulivormiga :)

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kartuleid

1 suur küüslauguküüs

soola ja musta pipart

vormi määrimiseks võid

riivitud muskaatpähklit

5 dl 35% rõõska koort

Valmistamine

Lõika küüslauguküüs pooleks ning hõõru sellega ahjuvorm seest kokku. Kui soovid, võid ülejäänud küüne peeneks hakkida ja vormi põhjale jätta.

Koori kartulid* ja lõika köögikombaini või nn mandoliiniga õhukesteks viiludeks. Loata kihiti vormi, aeg-ajalt maitsesta soola-pipra ja muskaadiga.

Kuumuta rõõsk koor keemiseni, siis kalla vormi. 

Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 1,5 tundi, kuni kuni roog on pealt kuldpruun ning rõõsk koor on kokku keenud.

Serveeri kuumalt. 

  • Suviseid ja varasügiseseid õhukese koorega kartuleid ma tavaliselt ei koori, hõõrun lihtsalt hästi puhtaks jooksva vee all. Paksu koorega kartulid tuleks muidugi esmalt koorida.
LISA KOMMENTAAR

Domori
postitatud 20.11.2011 16:13

Lihtne ja hea lisand. Soola võib panna väga julgelt, isegi kui tundub, et on vähe. Ehk siis kui soola tundub palju, siis tõenäoliselt on ikka veel vähe.

Pille
postitatud 13.04.2013 16:36

Tegin tänasel vihmasel kevadpäeval perele lõunasöögiks jälle. Kartuliks oli Laura, sobis kenasti. Domoriga nõus ei ole, ma soolaga väga ei liialdaks, aga eks see ole maitse asi. Ja mõnikord olen küüslauku ikka kõvasti rohkem pannud :)

Kristel (26.01.2013)
postitatud 20.10.2014 09:58

Katsetasin täna seda ahjukartulite meetodit. Väga maitsev, ainuke miinus, et võtab kauaaega. Ma omaltpoolt lisasin veeljuurde porgandit ja sibulat ning peale parmesani juustu! nämm-nämm.

Senjorita (27.10.2008)
postitatud 20.10.2014 09:58

tegin ka neid eile, täitsa hea tuli :)

Aili Männi
postitatud 19.11.2019 14:27

Eriti hea on väikestest värsketest kartulatest. Suvine lemmik.