Pa amb tomàquet

Itaallaste bruschetta’t teavad nüüdseks ilmselt kõik eestlased, ent oma suvine tomativõileib on ka hispaanlastel, täpsemalt küll katalaanidel.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

kvaliteetset saia või nisuleiba

hästi küpset tomatit

meresoola

külmpressitud (hispaania) oliiviõli

soovi korral küüslauku

Soovi korral:

anšoovisefileesid õlis

imeõhukesi Jamon Serrano singi viile

Valmistamine

Lõika  nisuleib või juuretisesai paksudeks viiludeks, rösti pannil, ahjus või grillil krõbedamaks soovi korral. Lõika küüslauguküüs pooleks ja hõõru seda saia- või nisuleivaviilule.

Edasi võib toimida kahel moel:

  1. Lõika tomat pooleks, lase liigsel tomatimahlal välja valguda. Nüüd hõõru tomatipoolikut, lõike pool allpool, vastu saiaviilu, nii et viljaliha saia külge jääks. Riputa saiale veidi meresoolahelbeid ja nirista peale veidi oliiviõli.
  2. Lõika tomatid pooleks, riivi jämeda riiviga kaussi. Maitsesta saadud tomatipudi soola ja oliiviõliga. Tõsta igale saia- või leivaviilule tomatisegu ja naudi kohe.

Katalaanid kasutaksid selle suupiste valmistamisl ‘pan de cristal’ nimelist saia, ent sobib ka krõbeda koorikuga pikk sai või hea ciabatta.

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

ErleS
postitatud 23.06.2010 00:17

Väga mõnus suvine kate saiale, mis on heaks vahelduseks tavalisele tomatile. Tegin kodumaistest poetomatitest, aga kindlasti tuleb tõeliselt küpsetest oma aia tomatitest veelgi mõnusam. Kindlasti kordan suve jooksul.

Pille
postitatud 29.06.2016 22:56

Erle saatis sellise pildi: