Punasesõstraželee

Punasesõstraželeed on lihtne teha. Želee on väga maitsev - just paras magusa ja hapu vahekord, lisaks veel imeilus rubiinipunane värv. Kui kasutad pektiinirikkaid äsjaküpseid marju, siis tarretub želee kenasti. Saab talvel nii röstisaiale panna kui ka nt toiduvalmistamisel kasutada.

Vahendid hoidistamiseks, kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
1 liiter
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

küpseid punaseid sõstraid

suhkrut

Valmistamine

Pese sõstrad (vartest pole puhastada vaja), pane potti ning kuumuta aeglaselt puulusikaga surudes keemiseni. Keeda umbes 10 minutit, kuni marjad on pehmed.

Kalla saadud segu peenele sõelale (kui tahad eriti klaari tarretist, siis lisa sõelale veel kahekordne marli), lase nõrguda.

Pane saadud sõstramahl potti ning lisa sama kogus suhkrut (1 liiter ehk 1 kg mahla ja 1 kg suhkrut). Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud. Keeda seejärel 8-10 minutit keskmisel kuumusel, sega pidevalt.

Kalla tarretis steriliseeritud purkidesse ja sulge kohe.

Nipid ja soovitused:

  • Kasuta küpseid, ent mitte üleküpseid marju - viimased ei tarretu enam nii hästi. 
  • Määri sõstraželeed lihtsalt saiale või kasuta nendes retseptides.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 31.08.2008 13:26

Mõnusa maitsega želee. :) Pehme võisai punasesõstraželeega, juurde klaas piima. Lapsepõlv tuli meelde... :D

Mann
postitatud 30.07.2008 18:53

Vägade mõnusa maitsega tuleb, parajalt magus, prajalt hapu, esimese kolme purgi juures panin marli sõelale, lõpu tegin nõnnasama, ja see läbi marli aetud jääb eriti tore.

Aniitram
postitatud 25.07.2009 13:51

želee sai väga kena, selge ja ilusat värvi. Ja tarretus kenasti. Moosi oli väga lihtne teha ka, ema sattus vaimustusse, kui nägi, kuidas ma seda tegin, ja leidis, et peab ka seda veel tegema :)

kodukanake
postitatud 18.08.2009 14:44

Tegin ühe portsu, maitses hea. Tegin teise portsu ja teeks kolmandagi, aga punased sõstrad said aiast otsa. Kindel lemmikmoos!

Mariliis
postitatud 30.08.2009 17:39

Mulle väga meeldib punasesõstrazhelee-ta on ilus ja maitsev ka-näit metslooma prae juurde. Tundub, et ikka pektiiniisaldus veel piisav, sest zhelee tarretus ilusasti.

hexy
postitatud 02.06.2010 16:21

Väga hea

Tiramiiiisu
postitatud 11.08.2010 09:09

Tuli väga hea želee! Soovitan kõigil proovida.

Zelja
postitatud 28.07.2011 16:56

Tehtud, lihtne, maitsev! Kindlasti proovin retsepte, kus zeleed koostisosana kasutada saab, eriti lihasemaid ;)

Eva T @ FB
postitatud 12.08.2012 11:54

väga hästi õnnestus, 5+ :) olen väga rahul, arvan, et jäängi edaspidi sõstraželeele truuks :)

Mona
postitatud 13.08.2012 12:08

Väga hää asi, meie pere kutsub seda rubiinimoosiks;)

Sipsik
postitatud 18.12.2013 19:54

Väga hea maitsega ja imelihtne teha. Peaagu sama mõnus tuleb ka mustade sõstardega.

Milla
postitatud 31.07.2014 13:26

Väga hea asi, meie pere kutsub seda rubiinimoosiks ;)

Olga
postitatud 01.08.2014 19:19

Olen lisanud suhkru kuumale, juba peenest sõelast läbi surutud sõstramahlale. Ja sel aastal keetsin esimest korda tikritest źeleed - päris hea sai. Et värv rõõmsam, võib punast sõstart juurde lisada.

Kristi
postitatud 18.07.2015 11:37

Mis Te arvate, kas pruuni suhkruga saab ka seda teha või rikub maitse/kontsistentsi?

Anne
postitatud 20.08.2015 18:10

Mu ema tegi midagi analoogset juba õndsal nõuka ajal. Täna proovin ise ka. Aga ilmselt moosisuhkruga sest marjad on ämma aia viimased

Siiri Kaldma @ FB
postitatud 20.08.2015 21:13

Suhkrut liiga palju. Liiga magus. Ja proovige mündilehti lisada. Mõnus õhetav maitse.

Külli Säde @ FB
postitatud 20.08.2015 21:14

Vähema suhkruga meil küll keegi seda ei sööks, pigem paneks rohkem. vastikult hapu jääb muidu. Toormoosi tegin vahekorras 1kg marju, 1,5kg suhkrut ja siis ka arvas pere, et vähe.

Annika Kotkas @ FB
postitatud 20.08.2015 21:14

Minu meelest on suhkurt täpselt parasjagu. Üks nami-nami lemmikretsepte.

Katrin Raud @ FB
postitatud 20.08.2015 21:15

Kolm kommentaari on elav tõestus, et inimesed on erinevad :)

Aive Pedask
postitatud 21.08.2015 07:54

Väga hea komponent liha marineerimisel :)

Inger
postitatud 27.08.2015 11:50

Minu jaoks tuli moos liiga magus - võiks öelda, et varjutas lausa marjade maitset. Võibolla sõltub ka marjade enda hapukusest, aga vähendaksin siiski suhkru kogust.

Kaare
postitatud 06.09.2015 19:04

Lihtsalt parim! :)

Kristel
postitatud 22.07.2016 16:02

Kas siin pole väikest segadust kogustega? Koostisosadena on märgitud 1 kg marju ja 1 kg suhkrut, hiljem retseptis aga on 1:1 MAHLA ja suhkru vahekord. Samas saab kilost marjadest umbes pool kilo mahla. Seega on suhkru kogustes kahekordne vahe. Ma ise tegin nii, et 1:1 oli mahla ja suhkru vahekord ja tarretus kenasti ja jäi pigem hapukas.

Kätlin
postitatud 15.08.2016 20:04

Mina kasutasin umbes 4L marju, millest sain natuke üle 1L mahla. Keetes lisasin natuke vähem kui 1 KG suhkrut. Tuli väga mõnus! :)

Tokko
postitatud 10.08.2017 15:09

Teist aastat järjest teen kõik punased sõstrad marmelaadiks, imehea!

mmm
postitatud 14.08.2017 09:08

Kui mahl valmis aurutada ja siis seda koos suhkruga keeta, kas siis ka õnnestub? Või peab ilmtingimata marju keetma ja kurnama jne? Kuidagi veider on, eriti kui kasutada soovitatud pooltooreid marju, et kuidas siis marju keeta ilma veeta?

Pille
postitatud 14.08.2017 10:31

mmm - kui Sa mahla aurutades vett ei lisa, siis võid ka seda varianti kasutada. Liiga küpsed marjad on madalama pektiinisisaldusega, siis jälle ei tarretu see želee kenasti.

Mirr
postitatud 18.08.2017 10:20

Mul jälle ei õnnestunud :( </br> Kui purki panin, siis tundus, et sel korral vist näkkas - mahl kippus juba potis klimpi ja taldrikul tarretus vaht ilusti. Purgile tekkis ka kohe "kile" peale. Sulgesin purgid kohe kuumalt, nagu öeldud, lasin jahtuda ja panin hiljem kergelt leigena külmkappi. Kommikul oli ikka kõik vedel :(</br> Nii õnnetu. Mida ma valesti tegin?

Pille
postitatud 18.08.2017 10:31

Mirr, seda on küll kurb kuulda. Kindel, et marjad liiga küpsed polnud? Mul pole see želee kunagi ebaõnnestunud!

Mirr
postitatud 18.08.2017 11:24

No selles ei saa ju kunagi päris kindel olla, aga ämma marjad (enda omad jäid ikka täitsa-täitsa vedelaks, aga seda tegin ka teise retsepti järgi) ja ta ütles, et kõik pole veel küpseks saanudki. Palusin tooremaid ka sekka korjata, et ikka kindlam oleks. Aga no potis ja purgis tundus ju kõik veel täitsa õige :|

Mirr
postitatud 21.08.2017 14:00

Huh, nädalavahetusega õnneks tardus ilusti ära :) Ma mõtlesin, et see kiiremini käib. Väga nämma sai!

Kadi
postitatud 29.10.2017 10:13

Proovisin esimest korda ja tulemus on imemaitsev :) Eriti mõnus vitamiinipomm, kui õues juba jahe ja tervis tahab turgutamist :)

Eda
postitatud 30.07.2018 12:26

kui palju peaks kilole marjadele moosisuhkrut lisama?

Pille
postitatud 01.08.2018 09:36

Eda, nii et Sa tahaksid kindlasti moosisuhkrut ja mitte tavalist suhkrut kasutada? Teoreetiliselt võib siis poole vähem suhkrut lisada.

Karin
postitatud 13.08.2018 09:16

Tere, kui teha mustsõstardest, kas suhkrukogus jääb samaks? Tänud! :)

Kai
postitatud 16.07.2019 21:07

Ülihea! Teen kindlasti veel! Plaanisin aiast punased sõstrad välja juurida, aga tundub et jäävad alles ;)

Lea
postitatud 10.07.2021 17:25

Valgetest sõstardest tuleb imeilus kuldne tarretis.