Kreeka lihavõttesai 'Tsoureki'

Kreeklaste lihavõttesaias τσουρέκι on mitmeid eksootilisi maitseaineid - mahlepit ja mastikspistaatsiat. Aga maitsva saia saab ka nendeta. Saia keskele pannakse punaseks värvitud munad, mis sümboliseerivad Jeesuse verd.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g tugevat nisujahu (strong white flour)

75 g suhkrut

50 g võid

1 tk muna

0.5 tl soola

25 g värsket pärmi

1.5 dl käesooja vett

1.5 dl käesooja piima

1 tk suurema apelsini riivitud koor

jahvatatud mahlepit

jahvatatud mastikspistaatsiat

jahvatatud kaneeli

100 g sultana rosinaid soovi korral

määrimiseks muna

3 tk keedetud punaseks värvitud muna

Valmistamine

Sega kausis jahu, suhkur, või, muna, sool, vähese veega lahustatud pärm, piim, apelsinikoor, mahaleb, mastikspistaatsia ja kaneel. Sega hoolega.
Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit. Pane uuesti kaussi, kata puhta köögirätikuga ning lase tund aega soojas kohas kerkida.
Kui soovid saia sisse rosinaid, siis sõtku need nüüd tainasse ning jaota tainas kolmeks ühesuuruseks tükiks. Vormi iga tainatükk pikaks ribaks ning põimi palmikuks.
Tõsta palmik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel tund aega kerkida.
Määri pealt munaga.
Aseta punaseks värvitud munad* palmiku keskele, suru tugevasti taina sisse.
Küpseta 210kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni tsoureki on kuldpruun.
Lase restil jahtuda.

Kaló Páscha!

* Punaste munade lisamine ei ole kohustuslik.

LISA KOMMENTAAR

Vike
postitatud 30.03.2018 17:17

Tehtud. Juba teist korda :). Ma panin veidi rohkem suhkrut, tundus mulle tainast maitstes, et 75gr oli mu jaoks vähe. Ja rosinate asemel sai taignasse sukaat ja tsitronaat. Mastihat panin ca 2-3gr silma järgi ja mahlepit ca 5-6gr.