Koostisosad

1 kg küpset tomatit

1 kg magusat õuna

1 kg küpset pirni

1.5-2 kg suhkrut

jahvatatud kaneeli

1 sidrun

Valmistamine

Pese küpsed lihakamad kollased või punased tomatid ja lõika väiksemaks. Eemalda magusamatelt õuntelt ja küpsetelt pirnidelt südamikud ja lõigu õunad-pirnid väiksemaks.

Pane tomatid, õunad ja pirnid teflonpotti ja sega pidevalt puulusikaga segades, kuni mass on püreestatav. Suru püree läbi sõela, vala taas potti.

Kuumuta pidevalt segades, kuni mass on parajalt paks (lusikas peab jääma pinnale).

Nüüd lisa suhkur ja keeda veel tasasel tulel 30 minuti. Seejärel lisa kaneel ja riivitud sidrunikoor.

Sega hästi läbi, keeda veel mõni minut ja tõsta kuumalt eelsoojendatud purkidesse. Sulge õhukindlalt.

Loe veel:

Retsept on Maalehe Raamatust "Tomat aias ja köögis"

LISA KOMMENTAAR

h-m
postitatud 28.09.2018 13:12

<p>Kuna keegi pole veel kommenteerinud, olen siis seekord esimene. Miskipärast on minu jaoks pirnimoosid jäänud alati läägeks ning olen otsinud erinevaid variante, kuidas siiski nendest minu maitsele parajamat moosi purki saada. Kunagi katsetasin sidruni (koore ja mahla) lisamisega aga see ka polnud päris see, õuna ja pirni kooslus on ka hea, kuid siiski jääb veel sutsu läägeks. Lähtuvalt olemasoleva moosimaterjali kogusest tegin seekord nii: Pesin ja tükeldasin viljad (ei koorinud, sest koduaia kraami puhul tundub see kohutava raiskamisena ja on lisaks ka tüütu ;), sain puhastatult 1700 g pirni, u 1 kg tomatit (võis ka olla veidi vähem - peamiselt kollaseid, sekka üksikud punased) ja umbes 1,2 kg puhastatud õunu (neid oleks saanud ka rohkem panna kuid siis oli pott juba liiga täis). </br>Tomatid panin kõige põhja, et oleks mõnusasti vedelikku. Pidevalt ei seganud, aeg-ajalt lükkasin pirni- ja õunatükke rohkem vedeliku sisse. Kui segu paistis juba parajalt pehme, püreestasin sauseguriga, nii ei jää ka kooretükke ega ka tomatiseemneid eriti tunda. Pärast püreestamist lisasin 500 g moosisuhkrut ning lasin veel 15-20 minutit madalal tulel podiseda. </br>Suhkrukogusega soovitaksin kindlasti olla ettevaatlik, sest kui tegu on valmis viljadega, on retseptis antud kogus küll liig mis liig. Kaneeli ja sidrunit ei lisanud seekord, sest varem olen neid mooside-keediste valmistamisel proovinud ning minu jaoks tundus moos n.ö naturaalselt mõnusam :) </br>Antud juhul siis kasutasin tomatit retseptis küll vähem kui teisi vilju kuid mulle tundus, et ta lisas oma nüansi ning muutis moosi maitset veidi värskemaks. Loodan, et teinekord on mul rohkem tomatit, et saaks proovida ka 1:1:1 koguses teha...</p>