Mereannipaella

"Hispaania kokakunsti lipulaev," kirjeldab seda retsepti autor Tuuli Mathisen.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
1 tund 20 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

700 g tooreid koorimata hiidkrevette

600 g valget tugevama lihaga kalafileed

500 g risotoriisi

1 suurem sibul

4-5 küüslauguküünt

2 tl jahvatatud paprikat

näpuotsatäis safranit

1 tl Cayenne'i pipart

200 g konservitud purustatud tomateid

500 g siniseid rannakarpe

värsket peterselli

Puljong:

1 sibul

5 küüslauguküünt

200 g konservitud purustatud tomateid

2 l (kala)puljongit

oliiviõli

Valmistamine

Puhasta ja pese esmalt voolava vee all krevetid ja rannakarbid. Katkised ja avanenud karbid viska minema. Aseta mereannid külmkappi ootama.

Paella-puljongi keetmiseks kuumuta potipõhjas veidi oliiviõli ja prae selles hakitud sibul kergelt klaasjaks. Mõne aja pärast lisa hakitud küüslauk ja tomatid. Kuumuta läbi ning kalla peale kuum puljong. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel ilma kaaneta potis umbes 30 minutit Töötle leem saumikseriga ühtlaseks, siis kurna läbi sõela ja jäta ootele. 

Paella jaoks tükelda kalafilee. Kuumuta suuremal paellapannil või lameda põhjaga pannil oliiviõli. Lisa kalatükid ja prae need mõlemalt poolt. Tõsta kalatükid pannilt. 

Vajadusel lisa pannile veidi oliiviõli juurde, lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel umbes 5 minutit. Lisa pannile riis ja kuumuta mõnikümmend sekundit, kuni riis muutub klaasjaks. Lisa tükeldatud küüslauk, paprikapulber, Cayenne'i pipar ja safran ning kuumuta veel mõnikümmend sekundit. 

Kalla hulka purustatud tomatid ja 1,5 liitrit paella-puljongit. Lase keema tõusta, siis alanda kuumust ja keeda aeg-ajalt segades umbes 10 minutit.

Lisa praetud kalafileetükid ja jahedas olnud krevetid ja rannakarbid. Kata pann kaane või fooliumiga ning hauta rooga veel 10-15 minutit. Selleks ajaks peaksid rannakarbid avanenud olema ja krevetid läbi küpsenud. Lisa värskelt hakitud petersell ja serveeri kohe. 

Retsept ilmus ajakirjas "Toit & Trend" 2015. a. sügisel (sõnastust muudetud). 

LISA KOMMENTAAR