Beseekattega punasesõstrakook

Kaerahelbe-muretainapõhjal on hapukoorekreem, hapukas sõstrakiht ning pehme ja magus beseekate. Kook on palju kiita saanud (vt kommentaare) ja seda teenitult.

Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
1-1,5 tundi
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

150 g nisujahu (2.5 dl)

30 g kaerahelbeid või neljaviljahelbeid (1 dl)

2 sl Billington's suhkrut

100 g võid

2 sl külma vett

Täidis:

250 g hapukoort

3 sl Billington's suhkrut

0,5-1 tl jahvatatud kardemoni

150 g punaseid sõstraid (2.5 dl)

1 sl kartulitärklist

Beseekate:

3 munavalget

125 g Billington's suhkrut (1,5 dl)

Valmistamine

Sega kuivained omavahel. Lisa võikuubikud ning haki puruseks. Lisa vesi ja haki kõik ühtlaseks tainaks. Suru tainas Ø 24 cm koogivormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga augud sisse ja pane 30 minutiks külmkappi. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.

Keera ahi 175 kraadi peale.

Sega hapukoor suhkru ja kardemoniga. Määri kreem eelküpsetatud põhjale.
Sega sõstrad kartulitärklisega ja puista hapukoorekreemile.

Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja määri või suru tordipritsi abil saadud besee täidisele.

Küpseta 175kraadises ahjus veel 15 minutit või kuni besee on pealt paiguti kaunilt helepruun.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Kristi
postitatud 24.08.2005 11:04

Mehe suguvõsakokkutulekul pälvis kiidusõnu. Selle aasta augustis juba 4 kooki tehtud aga ikka veel pole küllalt, lihtsalt nii hea kook on. Olen teinud ilma tupsudeta(laiskusest), määrin beseekatte ühtlaselt peale ja terava noa otsaga tõmban spiraalse ringi peale. Jääb ka hästi ilus.

Eff
postitatud 22.08.2008 14:27

Seda soovitan täiega :) Olen 2 nädala jooksul seda juba 3 korda teinud ja ei saa isu täis söödud! :D

Anca17
postitatud 12.09.2008 15:35

Ma tegin seda kooki kevadel rabarbritega palju-palju kordi ja iga kord läks nii, nagu poleks teinudki :D

Dash
postitatud 12.09.2008 15:35

Beseekattega punasesõstrakook on üks mu suurimaid lemmikuid. Minu peres ei maitse see kellelegi, peale minu, oh seda rõõmu :P

Monika
postitatud 04.03.2009 22:05

Väga maitsev ja punased sõstrad sobivad sinna ideaalselt!

nyymike
postitatud 20.03.2009 17:05

Igati lahe retsept ning väga hea ka beseega jändamata. Kui pärast ahjust väljavõtmist nii viieks-kümneks minutiks jahtuma jätta, läheb hapukoor kuidagi eriti mõnusalt kreemiseks. :)

Kriibukraabu
postitatud 09.08.2009 23:11

Väääga hea kook!

Katrin
postitatud 13.08.2009 14:14

väikese täiendusega lisasin siia omalt poolt mustsõstraid ning jätsin ära sidrunimahla. Hästi hea kook tuli.

Marju
postitatud 21.08.2009 20:47

Punastest sõstardest saab teha näiteks suurepärase koogi. Jah, väga maitsva koogi... Juba tahakski :) (sest tegelikult sõin seda kooki peaaegu nädal aega tagasi ja tundub, et ongi aeg uuesti teha). Retseptile ise midagi ei lisanud ega ära võtnud.

Zoozi
postitatud 23.08.2009 23:00

Muutsin natuke. Mul hapukoort polnud nii palju, siis lisasin laste Actimeli ja kartulitärklise asemel kasutasin vaniljekastme pulbrit. Siis läks kreem natuke liiga paksuks. Lisasin piima. Punaseid sõstraid oli ka poole rohkem. Tulemus oli imehea.

Marillis
postitatud 25.08.2009 19:57

Ma tegin mustade sõstardega. Kasutasin beseekatteks kolme munavalget ja munakollased kasutasin ka koogi juures ära-ühe lisasin vee asemel põhjatainasse ja kaks hapukoorele. Hoidsin beseega pool tundi ahjus, sest mulle meeldib pigem krõbe kui sefiirine besee. Tõesti väga maitsev.

Marje
postitatud 17.12.2009 11:49

Tegin täna lühikese aja jooksul teist korda!

MerkaS
postitatud 02.08.2010 21:04

Kaerahelbeid panin sutsu rohkem, tainas tuli hästi hea ja krõbe. Täidisesse sai veel pool purki kondenspiima ja munakollased lisatud- kokku sai üks imemaitsev ja ilus kook!

triinp
postitatud 09.08.2010 08:49

Väga maitsev! Hapud sõstrad sobivad beseekattega väga hästi. Kasutasin ka munakollased ära - lisasin ühe põhja taignasse ja teise hapukoorekattesse.

Helen
postitatud 19.07.2011 16:58

Väga maitsev kook. Tegin ka valgete sõstratega, meeldis isegi rohkem.

Meringue
postitatud 21.07.2011 18:01

Oli tõesti väga hea! Kuna pildil paistis munavalge-kiht vaevu kooki katvat, siis tegin katte kolmest munast ning suurendasin suhkru kogust ca 1,2 dl'ni. Nõnda tuli ilus kohev besee-kuhi. Üks munakollane läks ka täidisesse. Kindlasti läheb kordamisele!

Hexy
postitatud 27.08.2012 13:14

Imehea kook. Mul ei olnud piisavalt jahu, asendasin osa kaerakliidega, põhi jäi väga mõnus. Väga heaks ja eriliseks teeb selle koogi hapukoore-sidrunikiht.

Liis
postitatud 27.11.2012 20:43

Tegin ka. Minu meelest mitte midagi erilist, maitse oli ka nii enam-vähem.

Biku
postitatud 12.07.2013 17:04

Tegin ka seda kooki, minul see eriti hästi välja ei tulnud, selline ligane jäi . Väkk!

Pilvi
postitatud 28.07.2013 17:20

Väga hea kook! kautasin neli minavalget!

anni
postitatud 18.08.2013 22:36

imelineja suussulav kook! tegin topeltkoguse suurele ahjuplaadile ja lisasin ülejäänud munakollased täidise sisse.

Piret
postitatud 15.08.2015 22:03

Mis nipiga ei jääks kook punasesõstramahlast vesine? Mahl teeb põhja ligaseks.

Pille
posted on 16.08.2015 09:37

Piret, kas küpsetasid põhja eelnevalt peaaegu valmis? Kas segasid marjad kartulitärklisega?

Piret
posted on 16.08.2015 10:23

Jah, küpsetasin põhja eelnevalt ja panin marjadele supilusikatäie tärklist. Kooki ahjust välja võttes valgus kohe siirup välja.

Klaarika
postitatud 20.08.2015 10:02

Ülimaitsev kook, uus lemmik! Teinekord tuleb kaks kooki korraga teha, läks nagu soe sai :)

Siiri
postitatud 30.08.2015 15:49

Minul jäi täidis vedel :(

kadi
postitatud 01.09.2015 01:58

Kas värsked marjad v6ib asendada ka sügavkülmutatutega v6i jääb liiga vesine tulemus? Kahjuks ma ei saa kuskilt värskeid punaseid s6straid.

Pille
posted on 01.09.2015 08:17

Kadi, võid küll, aga lisa siis igaks juhuks lusikatäis rohkem kartulitärklist! Marjad lisa otse sügavkülmast, ära neid sulatama hakka!

Kadi
posted on 05.09.2015 16:38

Pille, suured tänud nõuannete eest, tegin erinevate külmutatud marjadega, munakollased kasutasin ära hapukooresegus ja tulemus super! hapukas- magus, lausa sulab suus, järgmisel päeval sama maitsev kui soojana ahjust võetuna!!

Stella
postitatud 04.08.2016 10:23

Aitäh väga toreda retsepti eest! See kook on minu viimase aja lemmik, millest ma olen väga vaimustuses.
Külmutatud marju kasutades jäi ka mul koogipõhi siirupivedeliku sisse, isegi siis, kui külmutatud marjadele sai lisatud topeltkogus tärklist. Parim tuleb välja värskete marjadega.
Jahu puhul kasutasin mitmeviljajahusegu, mis sobis kaerahelvestega koos suurepäraselt. Arvan samuti, et kaerahelbeid võib isegi rohkem panna - tuleb krõbisevam ja huvitavam põhi.
Ka munakollased kasutasin eelnevate soovituste järgi täidisesse ära.
Soovitan retsepti kõigile!

Marika Hass
postitatud 24.08.2016 15:34

Ah, ma just tegin seda. Aga panin hapukoore-sõstra segu sisse 2munakollast ka. Imehea kook :)

Spiidi
postitatud 16.08.2017 22:23

Kas kooki koos täidisega enne besee lisamist ei tule küpsetada? Ainult 15 minutit ahjus tundub väga vähe.

Pille
posted on 17.08.2017 08:02

Spiidi, põhi tuleb eelküpsetada (15 min), see täidis (sõstrad+hapukoor+suhkur+tärklis) vahepeal veel eraldi küpsetamist ei vaja, koos beseekihiga piisab.

Kadi An
postitatud 18.08.2017 15:34

Väga lihtne valmistada ja tõesti maitsev. :) Beseed vispeldasin ainult tund aega oma rumalusest.. :D õnneks pole ma allaandja ja lõpuks tuligi täitsa korralik beseekate välja. :D

Carina
postitatud 27.05.2018 15:10

Kas oleks mõeldav kook eelmisel õhtul järgmise päeva ürituseks valmis teha või jääks tulemus ikkagi samal päeval tehes parem?

Pille
posted on 27.05.2018 22:40

Carina, mina teeks samal päeval, sest beseekate võib liiga nätskeks minna suure kuumaga.

Monika
postitatud 13.07.2019 19:13

Suurepärane kook.